Home TEMA DANA ZEMLJE REGIONA SE UBRZANO NAORUŽAVAJU- TAJNI PLAN NEMAČKE PROTIV SRBA..

ZEMLJE REGIONA SE UBRZANO NAORUŽAVAJU- TAJNI PLAN NEMAČKE PROTIV SRBA..

721
0
SHARE

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je da se interesi Nemačke još od pada Berlinskog zida ne podudaraju sa srpskim interesima.

Milivojević je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekao da je Nemačka od početka događaja vezanih za sukobe na Kosovu i Metohiji imala direktno učešće i interes.

“Nemačka je prva, mimo svih, priznala nezavisnost Hrvatske i Slovenije i to nije bilo u korist srpskih interesa”, podsetio je on.

Kako je dodao od osamdesetih godina, albanska emigracija je imala uporište u Nemačkoj, a u Bonu je prema njegovim rečima, bila kosovska izbeglička vlada i Nemačka je “opsuživala tu emigraciju”.

“Ceo koncept Republike Kosovo je bio prisutan u Nemačkoj, a ona je to tolerisala i gajila”, ocenio je Milivojević.

On je dodao da je prvo vojno učešće i “izlazak posleratovske Nemačke” bilo učešće u sukobima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji u sklopu NATO.

“Trgovina oružjem je specifična i povezana sa političkim interesom. Svaka trgovina sa Kosovom i Metohijom je problematična i podrazumeva politički interes”, rekao je on.

Milivojević je rekao da Zapad ima određeni interes prema albanskom faktoru, a da Nemačka specificira taj interes i kao svoj poseban.

“Nemačka nije prihvaćena da bude globalna sila, bez obzira što je vodeća u Evropi. Ona taj svoj specifičan interes, gde želi da se projektuje kao velika sila čini u Evropi i to je zapadni Balkan i uloga u EU koju želi da transformiše”, ocenio je on.

On je podsetio da su, počev od NATO intervencije na Kosovu i Metohije, sve članice tog saveza prekršile međunarodno pravo i sve što čine posle toga je kršenje međunarodnog prava.

“Ovde je situacija da je drugi interes nadvladao pravo i da je sila nadvladala pravo. Toga smo svedoci i kada je reč o Srbiji, kršenja međunarodnog prava su masovna. Moramo

računati da ćemo ubuduće biti pod pritiskom, a da se neće poštovati međunarodno pravo i da će oni koji ga krše insitirati da interes ostvare na našu štetu. To je poruka koju treba iz ovoga da izvučemo”, zaključio je on.

Prema njegovim rečima, pitanje Kosova i Metohije diže se na viši nivo, te da je usledio jasan stav Nemačke da nema govora o promenama granice.

“Nemačka predsedava EU, ima interesa da ga obeleži i na tom pitanju (Kosova i Metohije) i daje do znanja da to pitanje ima poseban značaj i mora brzo da se reši. To je poruka i nama da ne insistiramo na temama koje bi bile van toga, uključujući i kompromis. On porazumeva da nema priznanja, a nema ni maksimalističkih zahteva. Oni nam daju nam do znanja da u tome, kompromisu, mi kod njih nemamo saveznika”, rekao je on.

Kazao je da nije slučajno što nemački ministar Mas rekao da će doći u Beograd i Prištinu i dodao da će rešavanje pitanja Kosova i Metohije “biti testament Angele Merkel” koja se povlači iz politke.

On je podsetio da je to što se zemlje regiona naoružavaju opomena, te da to dokaz da je veći rizik od sukoba nego od saradnje.

Prema navodima Sputnjika, vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje čiji dobar deo Kosovo već poseduje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here