Home TEMA DANA VOJNI EKSPERTI UPOZORAVAJU DA JE REČ O OPASNOJ IGRI- SRBIJA SE UVLAČI...

VOJNI EKSPERTI UPOZORAVAJU DA JE REČ O OPASNOJ IGRI- SRBIJA SE UVLAČI U RAT

958
0
SHARE

Takođe je skrenuta pažnja na činjenicu da je Ankara mogla da odgovori na pojavu borbenih aviona prebacivanjem sopstvenih F-16. Navodi se da su „neidentifikovani“ MiG-29 grubo oterali turski brod koji je nosio puno oružja PNS-u, kao i ratni brod turske mornarice koji ga prati.

Informacije su različite: brojni izvori javljaju da je izvršen pravi vazdušni napad, dok drugi kažu da je avion koristio lako oružje, prolazeći „rafalom“ u blizini neprijateljskih brodova.

Podsetimo da je na obale Libije predsednik Erdogan poslao fregate Gabja 496 Gokova i 497 Goksu američke proizvodnje kako bi pokrio PNS svojim sistemom protivvazdušne odbrane.

Ovaj događaj će očigledno podići konfrontaciju na sasvim novi nivo. Turci će bez sumnje odgovoriti prenošenjem sopstvenih borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane u Libiju i ojačaće morsku komponentu.

Haftar dobija ogromnu pomoć sa druge strane. U pomoć feldmaršala, stigao je odbor sa plaćenicima iz brojnih stranih država: Francuske, Južne Afrike, Australije, Velike Britanije, Malte, pa čak i SAD. Veruje se da će njihov zadatak biti da zaustave isporuku turskog oružja PNS-u.

Očigledno je da su svi protiv Ankare zbog sporazuma o podeli međunarodnih voda, a koji je Ankara primorala zvanični Tripoli da potpiše.

Zahvaljujući njemu, kontrola nad teritorijama Istočnog Sredozemlja, gde su se energetski interesi mnogih igrača isprepletali, pala je u ruke predsednika Erdogana.

U ovoj fazi izgleda da je Ankara pobednica: dok u Tripoliju ima lojalni PNS, svi memorandumi ostaju validni. To znači da će Turci do kraja podržati Fajezovu vladu, a njegove šanse su vrlo dobre.

Za sada niko ne može da predvidi ponašanje Rusije i šta će se dalje događati. Situacija previše liči na onu u Siriji pre ulaska Rusije u rat, kada je izgledalo da su SAD završile posao a onda je ruska vojska iznenada ušla i napravila preokret.

I naravno, ostaje pitanje, ko lansira priče da su srpski piloti za komandama ruskih avionima bez oznaka koji bombarduju turske položaje.

(Informer)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here