Home TEMA DANA VELIKA OPERACIJA IZRAELA NA POMOLU: HOĆE LI VOJSKA UDARITI NA GLAVNI ADUT...

VELIKA OPERACIJA IZRAELA NA POMOLU: HOĆE LI VOJSKA UDARITI NA GLAVNI ADUT HAMASA?!

410
0
SHARE

Eskalacija situacije u Pojasu Gaze se nastavlja. U sedmodnevnim udarima poginulo je 10 osoba sa izraelske strane, dok Palestina broji gotovo dve stotine žrtava, a evidentno je da će ove brojke samo rasti.

Ruski novinar Aleksandar Koc ne isključuje da će Izrael udariti na glavni adut Hamasa – podzemlje, kao ni ulazak izraelske vojske u enklavu.

Tokom decenija arapsko-izraelske konfrontacije Hamas je pretvorio Pojas Gaze u pravu tvrđavu. Raketni sistemi su raspoređeni duž čitave enklave, čime se objašnjava naizgled neselektivnost kontra-napada.

Velika operacija Izraela

Izuzetno je teško pogoditi najvažnije objekte Hamasa s obzirom da se oni nalaze ispod zemlje – desetine kilometara tunela u kojima su skladišta oružja, radionice za ručnu izradu raketa, kao i skloništa za ljude.

Zahvaljujući tome militanti su do skoro bili nedodirljivi. Međutim, deluje da je Izrael odlučio da liši neprijatelja tog aduta, smatra Koc.

„Noću su Izraelske odbrambene snage izvele treću rundu napada na sistem tunela ‘Metro’ Hamasa na severu Pojasa Gaze“, saopštila je u ponedeljak pres-služba Ministarstva odbrane Izraela.

Prema navodima vojnog resora, 54 lovca izraelskog ratnog vazduhoplovstva pogodila su otprilike 35 meta i 15 kilometara tunela. Ministarstvo ističe da je to deo velike operacije protiv podzemne infrastrukture Hamasa u Pojasu Gaze.

Ruski novinar podseća da oružane grupe na Bliskom istoku svuda koriste podzemna skloništa. Nakon oslobođenja sirijskog Alepa u decembru od militanata „Džebhat nusre“ 2016. godine, ispod grada je otkrivena dobro razvijena mreža tunela.

U nekima je bez problema mogao da prođe kamion, bilo je struje, ventilacije, kao i žičane telefonske mreže. Sirijska vojska je srušila većinu tunela.

Kopneni napad na Pojas Gaze

Društvenim mrežama poslednjih dana kruže video-snimci na kojima je prikazano prebacivanje izraelske oklopne tehnike prema Pojasu Gaze.

Izgleda da je izraelska armija rešila da ne „škrtari“ – prebacuju transportere sa tenkovima i borbenim vozilima pešadije, kamione sa municijom, gorivom i posadom, samohodno artiljerijsko oružje i višecevne bacače raketa, piše Koc.

„Imamo li nameru da uđemo u enklavu? Imamo planove i naređenja da budemo spremni da to učinimo, ali trenutno nema izraelske vojske unutar Pojasa Gaze“, izjavio je na brifingu portparol Izraleskih odbrambenih snaga Jonatan Konkrikus.

S tim u vezi, precizirao je da vojska nema informaciju o mogućem početku takve operacije u narednim danima. „Ali teško da će unapred obavestiti o tome“, dodao je.

Novinar podseća da su militanti od 10. maja lansirali više od tri hiljade raketa različite snage iz Pojasa Gaze. Kao odgovor na to, avijacija i artiljerija izvode masovne udare ciljajući objekte Hamasa i palestinskog pokreta „Islamski džihad“.

Ishod toga je razoran – u enklavi je uništeno više od četiri hiljade kuća, ljudi su ostali bez struje, ima problema sa vodosnabdevanjem. Izraelska vojska je likvidirala nekoliko desetina militanata, uključujući i visoke komandante.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here