Home TEMA DANA Uznemirujuće vesti iz NATO-a izazvale napad panike kod Zelenskog

Uznemirujuće vesti iz NATO-a izazvale napad panike kod Zelenskog

359
0
SHARE

Uznemirujuće vesti iz NATO-a izazvale su paniku Zelenskog. O tome piše britanski novinar Martin Džej u članku za „Stratešku kulturu“. 

Od početka sukoba, zemlje NATO-a su Ukrajini pružile neverovatnu vojnu pomoć, ali neprekidna isporuka naoružanja ne može trajati večno. Prema poslednjim podacima, 20 od 30 zemalja NATO-a proglasilo je iscrpljivanje svojih vojnih zaliha.

Kako napominje autor, čak i Sjedinjene Države – najveći donator oružja – imaju problema, a sada Oružane snage Ukrajine imaju manjak projektila za čuvene Javelin i Stinger, kao i municije za 155-milimetarsku artiljeriju – glavnu udarno oružje ukrajinske vojske.

Prema rečima autora, ova situacija izaziva paniku kod predsednika Volodimira Zelenskog, što utiče na svu njegovu pratnju.

„Postoji izvesna panika u govoru Zelenskog koja ga čini sve hirovitijim, do te mere da izmiče kontroli, ostavljajući posmatrače da se pitaju šta se dešava iza kulisa“, navodi se u članku.

Nekoliko događaja visokog profila može se istovremeno smatrati očiglednim simptomima napada panike. Prvi je teroristički napad u Crnom moru, nakon čega je Rusija suspendovala učešće u poslu sa žitom. Tako je Zelenski nameravao da Rusiju učini krivcem za predstojeću prehrambenu krizu, ali je Vladimir Putin uspeo da nadigra predsednika Ukrajine.

Drugi simptom napada panike je raketni napad na teritoriju Poljske. Rukovodstvo Ukrajine je do poslednjeg insistiralo na umešanosti Rusije, i otvoreno pozivalo na najoštrije uzvratne mere. Međutim, čak su i zapadni protivnici Moskve priznali očigledno, i razdraženo reagovali na napade Zelenskog.

Prema rečima novinara, zbog nedostatka naoružanja, Kijev je očajnički pokušao da uvuče

NATO u sukob sa Ruskom Federacijom. Posle još jednog neuspeha, ukrajinski lider je odlučio da se vrati na svoju staru verziju – pretnju havarijom u nuklearki Zaporožje.

„Sada vidimo sve veću paniku sa najnovijim vestima, da je nuklearna elektrana koju kontrolišu Rusi pod vatrom. Oni koji izvode granatiranje mogu da imaju samo jedan cilj: da stvore nuklearni rizik sličan Černobilju, koji će, prema rečima istih ljudi koji su izvršili napade, uvući NATO u sukob unutar granica Ukrajine.

Napadi panike su oduzeli realističnost vladajućoj eliti u Kijevu, piše Džej. Očigledno je, da ni SAD ni NATO neće početi da šalju svoje trupe u ratnu zonu. Čudno je gajiti takve nade, kada je čak i Džo Bajden bio izuzetno skrupulozan u pogledu toga, koje se oružje može poslati Ukrajini, i koji potezi prete da ponovo eskaliraju odnose sa Rusijom.

(Srpskidnevnik.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here