Home TEMA DANA Ekspert upozorava Rusiju: SAD spremaju vojno iznenađenje u Južnom kineskom moru

Ekspert upozorava Rusiju: SAD spremaju vojno iznenađenje u Južnom kineskom moru

361
0
SHARE

SAD prete Rusiji vojnim iznenađenjem u Južnom kineskom moru. O tome je govorio vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Snage NATO-a pokušavaju da eskaliraju napetost u Južnom kineskom moru, što stvara rizike po bezbednost Rusije. Ovo je izjavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Prema ministrovim rečima, alijansa predvođena SAD namerava da ponovi iskustvo ukrajinskog sukoba u ovom delu regiona.

„Razumemo da ovakve NATO igre sa vatrom u tim krajevima predstavljaju pretnju i rizik za Rusku Federaciju – ona je blizu naših obala i naših mora koliko i kineske teritorije. Zbog toga razvijamo vojnu saradnju sa Kinom“, dodao je Lavrov.

Tako su 30. decembra ruski bombarderi Tu-95MS izvršili zajedničke patrole sa kineskim Khunk-6. Istovremeno, avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga sleteli su na kineske aerodrome, a bombarderi NR Kine sleteli su u Rusiju.

Kako je primetio direktor časopisa „Arsenal otadžbine“, vojni ekspert Aleksej Leonkov, reakcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na akcije Kine i Rusije, bila je krajnje neprijateljska.

Moskva i Peking su sprovodili vazdušne patrole u ​​skladu sa svim međunarodnim standardima, ali to nije zaustavilo Vašington i njegove pristalice.

„Kao rezultat toga, južnokorejski avioni su poleteli, kao i japanski i američki lovci iz japanskih vazdušnih baza. Jasno je da su ovim pravili rizične manevre. Kada su odnosi među državama normalni, to ne bi bilo toliko opasno. Međutim, kada odnosi teže nuli i probiju dno, onda je takva reakcija provokativna“, rekao je Leonkov.

Prema ekspertu, izjava Sergeja Lavrova prvenstveno je posledica činjenice da su američki i japanski borci namerno izazvali opasnu situaciju. Iz tog razloga, Rusija drži svoje oružane snage u istočnom delu zemlje u stalnoj pripravnosti. Prema Leonkovu, Zapad je već pokazao da je sposoban da preduzme najneočekivanije akcije.

„Razumemo da u svakom trenutku neprijatelj može da iznenadi. Niko nije slutio da će Severni tok biti dignut u vazduh, da će doći do terorističkog napada na Krimski most. Ako neprijatelj i njegove pristalice idu na takve akcije, morate biti spremni na bilo kakva iznenađenja “, objasnio je stručnjak.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here