Home TEMA DANA UDARNO- SUDAR SVE BLIŽI: VENECUELA ODOBRILA RASPOREĐIVANJE RUSKIH RAKETA NA SVOJOJ TERITORIJI

UDARNO- SUDAR SVE BLIŽI: VENECUELA ODOBRILA RASPOREĐIVANJE RUSKIH RAKETA NA SVOJOJ TERITORIJI

845
0
SHARE

Venecuela pristaje da pruži sveobuhvatnu pomoć Rusiji u slučaju eskalacije odnosa sa SAD.

Povodom nedavnih izveštaja da Rusija planira da rasporedi svoja vojna postrojenja i prateću infrastrukturu na teritoriji Kube i Venecuele (a to uključuje i razmeštanje nuklearnih i nenuklearnih projektila), Karakas je izjavio da je spreman da u potpunosti podrži Rusiju u tom pogledu.

S obzirom na trenutnu situaciju, Rusija bi mogla preduzeti ove korake u narednim mesecima, što će zauzvrat garantovati Venecueli da Sjedinjene Države i zemlje koje kontrolišu neće napasti Bolivarsku Republiku.

Ambasador Rusije u Karakasu Sergej Melik-Bagdasarov rekao je da je Venecuela u toku pregovora sa vlastima zemlje potvrdila spremnost da pruži Rusiji sveobuhvatnu vojno-tehničku podršku u slučaju eskalacije odnosa Rusije i SAD.

Šta se pod tim tačno podrazumeva, ambasador nije precizirao, međutim, danas je najefikasnija mera odvraćanja prisustvo ruske vojske i razmeštanje ruskih vojnih baza na teritoriji ove latinoameričke zemlje.

Poznato je da su propali i pregovori između američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Strane nisu uspele da postignu bilo kakav konsenzus, pošto su SAD odbile da ispoštuju ruske zahteve i da Rusiji daju bilo kakve bezbednosne garancije o nenapadanju.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here