Home TEMA DANA UDARNO: Nemački kancelar otkrio detalje sporazuma o priznanju Kosova!

UDARNO: Nemački kancelar otkrio detalje sporazuma o priznanju Kosova!

563
0
SHARE

NOVU SERIJU PREGOVORA OTVORIĆE BESNIK BISLJIMI I PETAR POPOVIĆ

NEMA najava kada će doći do narednog susreta Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou u Briselu, što je bio cilj neformalne večere koju je 4. maja, na inicijativu nemačkog kancelara, u Berilnu organizovao specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Lajčak je na kraju susreta potvrdio da će se 13. maja sastati glavni pregovarači Kosova i Srbije – Besnik Bislimi (Bisljimi) i Petar Petković, ali je to najavio i 29. aprila.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Putem Tvitera se oglasio i kosovski premijer Albin (Aljbin) Kurti koji takođe nije govorio o budućem susretu sa beogradskim sagovornikom u okviru dijaloga.

„Nedavna ruska agresija u Ukrajini doprinela je našim neslaganjima. Ali ostajemo privrženi principijelnom dijalogu sa Srbijom u cilju sporazuma koji je usmeren na uzajamno priznavanje“, objavio je Kurti.

Budući susret sa Vučićem, kako je Kurti izjavio novinarima u Berlinu, zavisiće od onoga što će se postići tokom susreta glavnih pregovarača 13. maja u Briselu.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se uoči neformalne večere 4. maja u Berlinu sastali sa nemačkim kancelarom Olafom Scholtzem (Šolc).

Šolc ih je pozvao na odvojene susrete kako bi ih ohrabrio da nastave pregovore o normalizaciji odnosa budući da je dijalog stagnirao prošle godine.

Šolc: I priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga

Nemački kancelar je nakon razgovora izjavio da je i priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

On je naveo da je napredak u dijalogu od „ogromnog“ značaja kako za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, tako i za evrointegracije obe zemlje.

Osvrćući se na budući sporazum između Prištine i Beograda, nemački kancelar je rekao da će dokument imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

„Dijalog se mora fokusirati na međusobno priznanje“, izjavio je premijer Kosova na

zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom, Berlin, 4. maj 2022.

Kurti: Međusobno priznanje da bude u centru dijaloga

Kosovski premijer Albin Kurti je na konferenciji za novinare sa Šolcom takođe naglasio da „međusobno priznanje treba da bude u centru, a ne na kraju procesa“ pregovora sa Srbijom.

Šolc je na konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da sve dogovorene obaveze u dijalogu Srbije i Kosova moraju biti ispoštovane i da jednostrani potezi nisu od koristi.

„Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem koliko je važan napredak u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma. Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga, to zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane“, rekao je Šolc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here