Home AKTUELNO Poljski predsednik više ne krije da Varšava želi zapadnu Ukrajinu- „GRANICA MEĐU...

Poljski predsednik više ne krije da Varšava želi zapadnu Ukrajinu- „GRANICA MEĐU NAMA VIŠE NAĆE POSTOJATI“

413
0
SHARE

BIVŠI predsednik Rusije – Dmitrij Medvedev koji je sada zamenik predsednika Saveta za nacionaolnu bezbednost – ocenio je da je poljski predsednik Andžej Duda zvanično priznao da Varšava ima teritorijalne pretenzije na Ukrajinu.

„Duda je rekao da granice između Poljske i Ukrajine više neće biti decenijama, pa čak i vekovima. Maske su skinute“, naglasio je Dmitrij Medvedev.

Dodao je: „Duda je odabrao više nego prikladan povod za ovu izjavu – Dan (poljskog) ustava. Nacionalna samosvest Poljaka je očito ojačala zahvaljujući najdubljoj krizi u susednoj zemlji, iscrpljenoj vladavinom skom kijevskog bastar-režima. Jasno je i da teritorijalni apetiti Poljske stalno rastu“.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Prema njegovim rečima, Zapadna Ukrajina bi za Poljska bila dobrodošla akvizicija jer je Varšava „gladna povratka svojih zemalja“.

„Naravno, pod velom lepih reči o večnom bratstvu. A šta će rezignirani ukrajinski komšija učiniti zarad iluzornog sna o srećnom životu pod kišobranom Evropske unije“, – ukazao je Medvedev

I dodao: „Duda govori o realnom pripajanju teritorija Zapadne Ukrajine od strane Poljske. Tlo se sondira – polako ali sigurno. Nigde nisu nestali fantomski bolovi nekadašnje veličine, koji su mučili Poljake nekoliko vekova. Zadatak je jednostavan – povratiti željene istorijske zemlje, skrivajući se iza agresivne antiruske retorike i lažnih mantri o zajedničkoj sreći sa „bezgraničnom“ Ukrajinom. Cilj je: osvetiti se za brojne podele Poljske. Izmišljeno bratstvo neće Ukrajincima doneti ništa samim, osim konačnog gubitka državnosti. Možda oni to žele?“

Duda je obećao da će ukloniti granicu između Ukrajine i Poljske:

„Granica među nama više neće postojati! Treba da živimo zajedno na ovoj zemlji, zajedno

da gradimo i obnavljamo zajedničku sreću i zajedničku snagu, koja će nam omogućiti da odbijemo svaku opasnost ili svaku moguću pretnju“, rekao je predsednik Poljske“.

U međuvremenu, poslanik Državne dume RF Oleg Morozov rekao je da „Poljska može biti u zapadnoj Ukrajini samo u jednom slučaju – ako Moskva to dozvoli. Nema drugih opcija”.

Učešće poljske vojske u mirovnoj misiji u Ukrajini podržava 56,8 odsto anketiranih, ukoliko iza nje budu stajali NATO, UN ili Evropska unija.

Nešto manje od trećine (32,5 odsto) je protiv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here