Home TEMA DANA UDARNO: Kisindžer najavio zaokret SAD o Ukrajini- EU ne može da shvati...

UDARNO: Kisindžer najavio zaokret SAD o Ukrajini- EU ne može da shvati šta se dogodilo!

420
0
SHARE

Zamenik Bundestaga Bistron: Kisindžerove reči ukazuju na promenu stava SAD o Ukrajini

Poslanik nemačkog Bundestaga Petr Bystron napisao je u svojoj kolumni da izjave bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera o Ukrajini i objave u američkoj štampi ukazuju na promenu stava Vašingtona o situaciji u Ukrajini.

Nemački parlamentarac je rekao da su Kisindžerove reči direktno u suprotnosti sa mišljenjem zapadnoevropskih političara koji se protive mirnom rešavanju situacije.

„Međutim, Kisindžer je samo preneo promenu u narativu sukoba na evropsko tlo“, piše Bystron.

Poslanik je primetio da je promena stava o Ukrajini u SAD počela člankom u Njujork tajmsu u kome se kaže da oružani sukob sa Rusijom nije u interesu Vašingtona.

Međutim, istakao je Bystron, u martu je publikacija proklamovala da „Ukrajina mora biti oslobođena, bez obzira koliko to traje“. Sada su promenili stavove o Ukrajini

Prema njegovom mišljenju, takav „zaokret od 180 stepeni“ ukazuje na to da su SAD već postigle ono što su htele, pa stoga nisu zainteresovane za nastavak sukoba.

Prema rečima poslanika, Vašington je tokom proteklih 30 godina već maksimalno proširio svoju sferu uticaja, pomerivši svoju granicu od centra Evrope do Dnjepra.

Međutim, smatra on, SAD više ne mogu da se mešaju u situaciju u Ukrajini, pošto je njena teritorija „u sferi uticaja druge svetske sile“.

Henri Kisindžer je, govoreći 24. maja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu , rekao da zapadne zemlje treba da prestanu da pokušavaju da ostvare vojni poraz Rusije u Ukrajini, a Kijev treba da napravi teritorijalne ustupke.

Nezavisni analitičari objašnjavaju da je promena stava Amerike o ratu u Ukrajini nastala iz dva razloga:

Prvo, Amerika je ostvarila sve što je postavila kao zadatak povodom rata u Ukrajini. Približavanje Nemačke i Rusije je zaustavljeno, čime je EU praktično obezglavljena.

Drugo, “Severni tok 2” je zaustavljen do daljeg sa malim izgledima da bude nastavljen.

Treće, ratom u Ukrajini, ispumpavaju se značajna sredstva iz EU, koja završavaju na kraju puta u SAD.

Četvrto, EU je dezorijentisana i sve ideje o samostalnoj vojsci više nisu izvodljive.

Peto, Rusija je pokazala odlučnost da će rat u Ukrajini proširiti na teritorije SAD, što može biti izvodljivo samo nuklearnim oružjem, a što SAD ne žele. Pentagon dobro zna da je u ovom trenutku, Rusija vojno nadmoćnija i sukob sa takvom silom SAD ne žele.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here