Home AKTUELNO Lavrov: Ukrajini je zabranjeno da nastavi pregovore sa Rusijom- OVO IM JE...

Lavrov: Ukrajini je zabranjeno da nastavi pregovore sa Rusijom- OVO IM JE PLAN

415
0
SHARE

Zapadne zemlje zabranile su Ukrajini da vodi mirovne pregovore i koriste je kao oruđe za obuzdavanje Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za radio- televiziju bosanskih Srba Radio-televiziju Republike Srpske.

„Ukrajina je pre dva meseca iznela predlog kako da se ovo pitanje reši. Uzeli smo te predloge za osnovu. Dan kasnije Zapad je zabranio nastavak ovog procesa. Oni su pooštrili svoju poziciju, došlo je do provokacije u selu Buča, što je očigledno iscenirano“ – objasnio je Lavrov.

Prema njegovom mišljenju, SAD i Velika Britanija koriste Ukrajinu kao pregovaračku monetu. Ove dve zemlje su formirale „anglosaksonski tim”, kome su potpuno podređeni NATO i Evropska unija, koja je izgubila nezavisnost.

„Oni kontrolišu Ukrajince kao sredstvo za iscrpljivanje i poraz Rusije na bojnom polju“, naglasio je Lavrov i dodao da o tome govore Žozep Borel , britanski premijer Boris Džonson i neki političari u Sjedinjenim Državama.

Moskva i Kijev pregovaraju o diplomatskom rešenju sukoba skoro od početka specijalne

operacije, ali je u aprilu dijalog prekinut. Ministarstvo spoljnih poslova je kasnije saopštilo da je ukrajinska strana sama stavila pregovarački proces na pauzu i da nije odgovorila na predloge Rusije o nacrtu ugovora.

Kako je rekao pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov , kijevske vlasti stalno daju kontradiktorne izjave, što ne omogućava da se razume šta žele, a „pregovori su sada zamrznuti odlukom i u skladu sa linijom koju je odabrala ukrajinska strana. “

Od 24. februara Rusija sprovodi vojnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ruska vojska je do kraja marta završila glavne zadatke prve etape – značajno je smanjila borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj operacije u odeljenju nazvan je oslobađanje Donbasa.

Kako nezavisni analitičari procenjuju, anglosaksonska alijansa neće zaustaviti rat dok skoro cela Ukrajina ne bude u rukama Rusije a onda neće imati o čemu da pregovaraju.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here