Home TEMA DANA UDARNO! EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA DONEO PRESUDU DA JE OBAVEZNA VAKCINACIJA...

UDARNO! EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA DONEO PRESUDU DA JE OBAVEZNA VAKCINACIJA LEGALNA

700
0
SHARE

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je usledila nakon zaključka žalbe koje su češke porodice podnele sudu zbog obavezne vakcinacije dece, piše Dojče vele.

Evropski sud za ljudska prava, kome su se obratili roditelji dece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog nevakcinisanja, ocenio je danas da je obavezna vakcinacija “neophodna u demokratskom društvu”.

“Ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida-19”, rekao je agenciji Frans pres advokat Nikola Ervije koji je specijalizovan za ECHR. On, međutim, ističe “slobodu procene koju je sud prepustio državama po pitanju vakcinalne politike”.

Ovaj stručnjak takođe ukazuje da odluka suda konstatuje “generalni konsenzus o pozitivnim efektima vakcinacije koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbežnih neželjenih efekata jer postoji striktna naučna kontrola”.

Sud, kako dodaje, podržava “princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osećaju manje ugroženim bolešću, kada je reč o zaštiti najugroženijih osoba”.

ECHR ocenjuje da obavezna vakcinacija dece u Češkoj protiv devet bolesti (difterija, tetanus, dečja paraliza…) ne predstavlja kršenje odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je reč o “pravu na poštovanje privatnog života”.

“Politika vakcinacije sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga”, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu da prime vakcinu, onda ;”zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti”.

Češka “zato ima veliku slobodu procene u tom kontekstu”, navodi sud na čije se odluke ne može uložiti žalba, i ističe da “interesi dece moraju imati prednost u svim odlukama koje se na njih odnose”.

(b92,beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here