Home TEMA DANA UDARNA VEST- RUSI POTPISALI: SRBIJA MOŽE DA IZVOZI BEZ CARINE NA TRŽIŠTE...

UDARNA VEST- RUSI POTPISALI: SRBIJA MOŽE DA IZVOZI BEZ CARINE NA TRŽIŠTE “EVROAZIJSKE UNIJE”

851
0
SHARE

“Tu pre svega mislim na privredne grane kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali takođe imamo veliki potencijal za izvoz našeg inženjerskog znanja, inovativnih rešenja i IT usluga”, rekao je Popović.

Mogućnost da izvozimo na ovo tržište bez carina privlačna je, prema oceni Popovića, i za kompanije iz Evropske unije, koje bi otvaranjem proizvodnje u Srbiji dobile direktan pristup velikom ruskom trzištu koje je u ovom trenutku, kaže, za njih nedostupno zbog sankcija koje su na snazi između EU i Rusije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije danas rekao je da je ovo velika šansa za prehrambenu industriju, kao i mogućnost za srpske poljoprivredne proizvođače da na tržište od skoro 200 miliona izvoze mnoge proizvode.

“Među njima bih svakako izdvojio sir i voćnu rakiju. Velika šansa za prehrambenu industriju koju moramo iskoristiti, posebno danas kada se svi zatvaraju zbog korona virusa i kada mnoge zemlje vape za prilikom da izvezu svoju robu”, objašnjava Nedimović.

Istovremeno, država će, kaže, nastaviti sa jačanjem subvencija našim proizvođacima kako bi imali sto bolje proizvode za plasman na inostrana tržista.

“Što je za mnoge snažnije ekonomije pusti san, za Srbiju je danas realnost”
Ono što je za mnoge uticajnije i snažnije ekonomije samo pusti san, za Srbiju je danas realnost, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ruska Vlada saopštila je ranije da je odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Ratifikacija ugovora daje mogućnost da bez carine srpski poljoprivredni proizvođači izvoze na tržiste od gotovo 200 miliona stanovnika mnoge proizvode.

“Među njima bih svakako izdvojio sir i voćnu rakiju. Velika šansa za prehrambenu industriju koju moramo iskoristiti, posebno danas kada se svi zatvaraju zbog korona virusa i kada mnoge zemlje vape za prilikom da izvezu svoju robu”, objašnjava Nedimović za Tanjug.

Istovremeno, država će, kaže, nastaviti sa jačanjem subvencija našim proizvođacima kako bi imali sto bolje proizvode za plasman na inostrana tržista.

Kako je navedeno u saopštenju na zvaničnom sajtu, ruska Vlada je odlučila da odobri nacrt saveznog zakona “O ratifikaciji Sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, sa jedne strane, i Republike Srbije, sa druge strane” i da ga proledi na usvajanje Državnoj dumi u skladu sa utvrđenom procedurom.

Srbija je potpisala sporazum o formiranju bezcarinske trgovinske zone sa EAEU u oktobru 2019. godine.

Ugovor je potrebno da ratifikuju sve države članice EAEU.

Taj ugovor će zameniti postojecće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju.

Premijerka Ana Brnabić je u oktobru prošle godine u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica – Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana.

Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će mocći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina.

Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here