Home MAGAZIN UDARNA VEST: SRBIJA SAMA TRAŽILA DA SE VODE PREGOVORI O STATUSNOM REŠENJU...

UDARNA VEST: SRBIJA SAMA TRAŽILA DA SE VODE PREGOVORI O STATUSNOM REŠENJU ZA KOSOVO- KOJI ZAVRŠAVA POSAO..

727
0
SHARE

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković je za Danas komentarisala obnovljeni dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela.

Trajković ističe da je Vučić definitivno sve podredio svojoj viziji lične sigurnosti. Ona smatra da je naša država sama tražila da se radi na statusnom rešenju, a ne na tehničkim pregovorima. Trajković kaže da je to bilo u vreme kada su Tači i Vučić personalno pregovarali i pravili projekat pripreme za razmenu teritorija.

– Vi znate kako funkcioniše međunarodna zajednica; ona jedva čeka da dobije signale i da prelazi na projekte koji završavaju posao, jer znamo da status suštinski treba da završi posao. Problem za nas jeste to što su ovi pregovori potpuno netransparentni. Sada se vode u stvari razgovori koji treba da budu deo pravno obavezujućeg sporazuma, najverovatnije po segmentima, poput nestalih i kidnapovanih i razjašnjavanja njihove sudbine, navodi Trajković.

Prema njenim rečima, kada razgovarate o privatnoj, društvenoj i državnoj imovini i sličnim temama, znate da ulazite u nešto što je završna faza. Trajković ocenjuje da se Evropskoj uniji žuri, te da Nemačka želi da što više ispregovara za vreme njenog predsedavanja.

Ona navodi da je mandat Miroslava Lajčaka vrlo ozbiljan i dodaje da on ne može da se stavi u poziciju u kakvoj je bila Federika Mogerini.

– On ima iskustva, vrlo je ozbiljan pregovarač koji razume naše balkanske prevare i podmetačine i veoma je nezgodan s te strane. Lajčak pošalje poruku koja malo sadrži, a mnogo govori. On pokušava da iz razgovora sa Amerikancima, unutar Evropske unije i sa Rusima proceni sopstvene mogućnosti. Bojim se da sve ide jako brzo, ukazuje Trajković.

Kada je reč o srpskoj delegaciji, ona zapaža da mi i nemamo „neku ekipu“, već da na pregovore stalno ide direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Trajković kaže da ne zna zašto Đurić uopšte prihvata ogromnu odgovornost za ogromno državno pitanje. Govoreći o kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju, ona navodi da su možda u početku Hašim Tači i Aleksandar Vučić pomislili da je Hoti njihov proizvod, u smislu rušenja Kurtija sa Srpskom listom.

Vučić hoće da se udomi u Ameriku

Ona dodaje da Vučić trenutno lansira priču sukoba sa Rusijom, te da se Nemačka sve češće prikazuje u vrlo negativnom kontekstu. Trajković smatra da se Vučić sa pozicije „nekoliko stolica“ sada usmerio prema NATO i Atlantskom savezu.

Ona zaključuje da predsednik Srbije želi da udomi sebe u politički sigurnije vode uz podršku Amerike, što će biti vrlo teško uz toliki antagonizam koji trenutno za sobom seje i prema SAD i prema Rusiji.

– Sve u svemu, vidim ozbiljnost međunarodne zajednice i neozbiljnost Vučića i Tačija, koji najverovatnije imaju neki nivo komunikacije, naglašava Trajković.

Podsetimo, dijalog Beograda i Prištine obnovljen je posle 20 meseci zastoja sastankom Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Briselu, kojim je moderirao izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Prošle nedelje održan je drugi krug sastanaka na ekspertskom nivou o nestalim i raseljenim osobama, a Lajčak je na Tviteru ocenio da su razgovori bili produktivni i konstruktivni.

Avdulah Hoti ima jake pozicije na Zapadu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here