Home TEMA DANA UDARNA VEST! AMERIKANCI PUŠTAJU MEĐU LJUDE 750 MILIONA GMO KOMARACA KOJI UBIJAJU..

UDARNA VEST! AMERIKANCI PUŠTAJU MEĐU LJUDE 750 MILIONA GMO KOMARACA KOJI UBIJAJU..

572
0
SHARE

CNN ukazuje da su vlasti Florida Kiza očajnički tražile rešenje nakon izbijanja denga groznice 2009-2010. Uprkos svim naporima – prskanju komaraca iz vazduha i sa tla i upotrebi ribe koja jede komarce – sve se pokazalo bezuspešnim i skupim.

Iako vrsta Aedes aegypti čini samo jedan odsto populacije komaraca, Distrikt za kontrolu Florida Kiza tipično potroši preko milion dolara godišnje da bi se izborio s njima, što je desetina ukupnog budžeta. Zato su se 2012. obratili “Oksiteku”.

Kompanija je prvo razvila muškog komarca OX513A, programiranog da umre pre dosezanja odraslog doba, osim ako nije uzgojen u vodi koja sadrži antibiotik tetraciklin.

OX513A je do sada testiran na terenu na Kajmanskim ostrvima, Panami i Brazilu, a kompanija je prijavila uspeh pri svakom testu. Tako je probnim puštanjem modifikovanih insekata u urbanom području Brazila vrsta Aedes aegypti smanjena za 95 odsto.

Ali, kad se pročulo da je takav plan postoji i za Florida Kiz, ljudi su pokrenuli peticiju protiv toga. Aktivisti podsećaju stanovnike Floride da to ne rešava problem u potpunosti, dok mediji pišu o besnim stanovnicima koji odbijaju da ih tretiraju kao “zamorčiće”.

EPA je provela godine istražujući uticaj modifikovanih insekata na okolinu i zdravlje ljudi, ali se u međuvremenu “Oksitek” oglasio sa drugom generacijom komaraca i povukao aplikaciju za OX513A.

Novi modifikovani komarac – OX5034 programiran je da ubija samo ženke, dok mužjaci preživljavaju više generacija i prenose modifikovane gene na muške potomke.

CNN ukazuje da, prema dozvoli EPA-e, “Oksitek” mora da obavesti državne zvaničnike 72 sata pre oslobađanja komaraca i sprovodi testove najmanje 10 nedelja kako bi se osiguralo da nijedna ženka nije stupila u odraslo doba. Ipak, aktivisti su zabrinuti da će širenje modifikovanih komaraca u divljinu ugroziti vrste ptica, insekata i sisara koje se njima hrane.

– Oslobađanje genetski modifikovanih komaraca nepotrebno će staviti Floriđane, okolinu i ugrožene vrste na rizik, u sred pandemije – istakla je u sredu Dejna Perls, program menadžer organizacije “Prijatelji Zemlje”.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here