Home TEMA DANA U NAREDNE 4 NEDELJE DESIĆE SE STVARI KOJE ĆE NACRTATI NOVU MAPU...

U NAREDNE 4 NEDELJE DESIĆE SE STVARI KOJE ĆE NACRTATI NOVU MAPU EVROPE!

804
0
SHARE

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije kažu da veruju da će naredne četiri nedelje oblikovati konačni ishod ruskog rata u Ukrajini, sa dugotrajnim posledicama koje će uticati na crtanje nove mape Evrope u decenijama koje dolaze.

Iako zvaničnici i dalje očekuju da će rat biti dug i težak, oni kažu da je imperativ da se podrži Ukraijna sa što je moguće više novog naoružanja, posebno artiljerije dugog dometa i protiv-artiljerijskog radara – kako bi se potisnulo novonapredovanje Rusije u istočnom Donbasu.

Predsednik Bajden je u četvrtak najavio da će SAD poslati Ukrajini dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći, što je drugi takav paket za nešto više od nedelju dana. Bajden je

rekao da je najnoviji paket pomoći poslao „nepogrešivu poruku“, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu: „On nikada neće uspeti da dominira i okupira celu Ukrajinu“, prenosi Njujork tajms.

Govoreći u Beloj kući, Bajden je rekao da iako će SAD objaviti mnoge detalje o oružju koje će isporučiti Ukrajini, da će deo oružja biti čuvan u strogoj tajnosti.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Predsednik je pozajmio i izmenio čuvenu rečenicu Teodora Ruzvelta, rekavši da će SAD “govoriti tiho i nositi veliko koplje”, što se odnosi na protivtenkovsko oružje koje su Ukrajinci efikasno koristili protiv Rusije.

Odlučni da brzo deluju, ministar odbrane Lojd Dž. Ostin III i general Mark A. Mili, razgovarali su sa saveznicima širom sveta ove nedelje i okarakterisali su da je neredni mesec ključan.

Ako Rusija uspe da se probije na istoku, Putin će biti bolje pozicioniran kod kuće da svoju takovaznu “specijalnu vojnu operaciju” proda kao neograničen uspeh i tvrdi da je obezbedio zaštitu ukrajinskoj proruskoj manjini, rekli su američki zvaničnici. On bi tada mogao da traži prekid vatre, ali bi bio ohrabren da Donbas koristi kao polugu u bilo kakvim pregovorima, rekli su oni.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Ali ako ukrajinska vojska može da zaustavi napredovanje Rusije u Donbasu, zvaničnici kažu da će Putin biti suočen sa teškim izborom: posvetiti više borbene moći borbi koja bi mogla da se oduži na više godina ili da ozbiljno razgovara u mirovnim pregovorima.

Prva opcija bi mogla da znači punu nacionalnu mobilizaciju, kažu zvaničnici i politički je rizična za ruskog lidera.

“Sledeća faza rata biće od ključne važnosti”, rekao je Peter Maurer, predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji je posetio Ukrajinu u martu.

“Eskalacija neprijateljstava u Donbasu i svim oblastima pogođenim oružanim sukobom je od najveće zabrinutosti”, rekao je on.

U Pentagonu su ove nedelje Ostin i Mili imali neprekidne razgovore i sastanke sa saveznicima na jednu temu – oružje.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Posle nedelja fokusiranja na protivtenkovsko i protivvazdušno naoružanje kao što su Džavelin i Stinger, nove isporuke ukljčivale su artiljeriju velikog dometa, taktička vozila i mobilne radarske sisteme kako bi pomogli Ukrajincima da otkriju i unište ruske

artiljerijske pozicije. Druge zemlje šalju tenkove, više artiljerije i protivbrodskih projektila.

Telefonski dnevnik generala Milija izgleda kao prozivka zemalja sa teškom artiljerijom i naoružanjem: Australija, Britanija, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Holandija, Norveška, Portugal, Švedska i Turska.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here