Home TEMA DANA TURSKI PROJEKAT VEKA ILI PREVARA U DOGOVORU SA ZAPADOM- DA LI JE...

TURSKI PROJEKAT VEKA ILI PREVARA U DOGOVORU SA ZAPADOM- DA LI JE UGROŽENA RUSIJA?!

224
0
SHARE

Ankara, kao članica NATO pakta, dala je izjavu da će i vojni brodovi biti u mogućnosti da koriste novi kanal, ne precizirajući da li će se na njega odnositi sporazum iz Montrea sklopljen 1936. godine.

Ovim sporazumom Turska je dobila kontrolu nad moreuzima, s tim da je garantovan slobodnan prolaz civilnim brodovima u doba mira, ali je određen niz ograničenja za tranzit ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama, kao i ograničenja njihovog boravak u Crnom moru. Za poštovanje sporazuma danas je naročito zainteresovana Rusija.

Nije jasno da li su izjave koje u vezi sa sporazumom iz Montrea daje Erdogan dnevnopolitičke prirode i služe samo u svrhu predizborne kampanje, ili je u pitanju nešto krupnije. Televizija Haberturk prenosi njegove reči:

„Kanal „Istambul” nema nikakve veze sa konvencijom iz Montrea. Taj kanal će za nas predstavljati dostignuće, jer će pomoći da se rastereti moreuz Bosfor”. Dodao je i to da se sporazum iz Montrea odnosi isključivo na Bosfor.

Na sastanku sa studentima istambulskog univerziteta, koji je preneo preko Tvitera, rekao je: „Prema tome, ovde dobijamo sopstvenu nezavisnost, suverenitet”.

Postoji ozbiljna opasnost da ovaj kanal, pored rasterećenja prolaza, ima za perfidni cilj izigravanje sporazuma iz Montrea, jer bi ratni brodovi necrnomorskih zemalja, pre svega NATO pakta, dobili pravnu mogućnost prisustva svojih ratnih brodova velikog deplasmana u crnomorskoj akvatoriji.

Prema rečenom sporazumu, u Crno more mogu uplovljavati samo brodovi do 45.000 tona. Ukoliko bi se tumačilo da za novi kanal sporazum ne važi, ubuduće bi mogli uplovljavati i brodovi znatno većeg deplasmana, što bi značilo znatno ozbiljnije ugrožavanje bezbednosti Rusije, kao strane najzainteresovanije za poštovanje sporazuma.

Očigledno, pored novog infrastrukturnog projekta, mogu se očekivati i nove geopolitičke zategnutosti u inače politički uzburkanom regionu Crnog mora.

Pravda.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here