Home TEMA DANA THE HILL: GLAVNI EKONOMSKI IGRAČI, ZAOBILAZE SANKCIJE RUSIJI- ODVEŠĆE EVROPU NA RASKRSNICU

THE HILL: GLAVNI EKONOMSKI IGRAČI, ZAOBILAZE SANKCIJE RUSIJI- ODVEŠĆE EVROPU NA RASKRSNICU

414
0
SHARE

Glavni ekonomski igrači, uprkos američkim sankcijama Rusiji, nastavljaju da održavaju snažnu finansijsku saradnju sa Moskvom. Akcije zemalja BRIKS-a da zaobiđu sankcije mogle bi da odvedu Evropu na raskrsnicu

Ovaj zaključak su doneli novinari informativnog lista The Hill, analizirajući situaciju na međunarodnom finansijskom tržištu. Autori materijala su detaljno ispričali kako su zemlje uspele da zaobiđu antiruske sankcije, a takođe su objasnili do kakvih će daljih rezultata takav efekat dovesti.

Analitičari lista The Hill su podsetili da zemlje članice međunarodne organizacije BRIKS (Brazil, Kina, Južna Afrika i Indija), uprkos ekonomskim ograničenjima sa Zapada, nastavljaju da sarađuju sa Ruskom Federacijom u različitim sferama života.

Uspeli su da stvore posebne finansijske mehanizme koji omogućavaju nastavak trgovinskih odnosa zaobilazeći sankcije.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Pored toga, zemlje zaključuju ugovore u nacionalnim valutama, odbijajući da koriste američki dolar u obračunima.

„Većina zemalja stvara različite mehanizme za zaobilaženje sankcija. Oni se kreću od korišćenja barter trgovine do trgovine u sopstvenoj valuti“, napominju autori materijala.

Treba napomenuti da su se i druge zemlje već zainteresovale za ekonomska rešenja za zaobilaženje sankcija koje su usvojile zemlje BRIKS-a.

Pojedine članice Evropske unije već su počele da istražuju mogućnost pretvaranja ugovora u obračune u nacionalnim valutama. Takve mere ukazuju da je Evropa zapravo izgubila jedinstveno mišljenje o geopolitičkim i ekonomskim pitanjima.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Ovo iskustvo (zaobilazeći antiruske sankcije zemalja BRIKS-a) može staviti Evropu na raskrsnicu: dati prioritet transatlantskom savezu i slepo podržati Sjedinjene Države, čak i po cenu velikih gubitaka, ili staviti evropske ekonomske interese iznad odnosa sa njihovim transatlantskim partnerom“, rezimirao je The Hill.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here