Home MAGAZIN GASNI ZAOKRET EU KA AFRICI

GASNI ZAOKRET EU KA AFRICI

528
0
SHARE

Nakon mlakog dočeka u Zalivu, dogovor Italije i Alžira prvenac je u neizvesnoj trci Evropljana za novim energetskim osloncima posle odricanja od sibirskog gasa

Mlak doček evropskih emisara prošlog meseca u Rijadu i Abu Dabiju, nagnao je članice EU da se ponovo ovih dana, kao pre dva veka, okrenu energetskom bogatstvu Afrike, gde inače 600 miliona ljudi ni danas nema pristup električnoj struji.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati u martu su jasno poručili Evropljanima (odlučnim da se što pre ratosiljaju ruskog gasa), da kratkoročno mogu da ponude tek simboličnu zamenu za sibirski energent. U odvojenim saopštenjima zvanični Rijad i Abu

Dabi su poručili da bi eventualno 10 odsto svog izvoza tečnog gasa (LNG) mogli ovog leta da preusmere Evropljanima, budući da imaju čvrste obaveze prema azijskoj klijenteli.

U međuvremenu, Evropljanima su ruke u ovim pregovorima prilično vezane jer su im rezerve gasa u domaćim skladištima na istorijskom minimumu od oko 26 odsto kapaciteta. Druga strana, tako izgleda, stiče istorijsku pregovaračku prednost.

U trenutnoj fazi odvikavanja EU od sibirskog gasa, italijanski premijer Mario Dragi i alžirski predsednik Abdelmadžid Tebune potpisali su u ponedeljak preliminarni dogovor o energetskoj saradnji dva mediteranska suseda. Istovremeno, italijanska energetska firma ENI (u Alžiru prisutna od 1981. godine) i domaća državna kompanija „Sonatrah”, sklopile su ugovor o „postepenom povećanju izvoza gasa do devet milijardi kubnih metara 2023–2024. godine” na Apeninsko poluostrvo.

Premijer Dragi nije precizirao detalje preliminarnog ugovora, dok „Sonatrah” nije rasvetlio kojim tempom, po kojoj ceni i drugim uslovima će teći ovo „postepeno povećanje izvoza gasa”. Visoki predstavnici Italije pritom nisu pojasnili da li su spomenute buduće količine gasa iz Alžira namenjene domaćem tržištu Apeninskog poluostrva, ili će ih deliti s drugim članicama EU.

Pre ukrajinskog sukoba Italija, koja uvozi 90 odsto neophodnih energenata, nabavkom iz Rusije pokrivala je 40 odsto potreba domaćeg tržišta, a iz Alžira (svog drugog snabdevača) oko 30 odsto.

Alžir, deseti svetski izvoznik gasa, do prošle jeseni je kroz dva gasovoda snabdevao partnere u Evropi, preciznije u Španiji, i „Transmedom” italijansko tržište. Odluka Španije

da se prošle jeseni diplomatski prikloni Maroku oko pitanja „Marokanske Sahare” nagnala je Alžir da u oktobru 2021. obustavi dotok gasa Pirinejskom poluostrvu jednim od dva spomenuta gasovoda.

Zvanični Alžir odbio je nedavni zahtev Vendi Šerman, zamenika šefa američke diplomatije, da ponovo odvrne slavine tog gasovoda. Nakon toga, intervenisao je i šef američke diplomatije Entoni Blinken, tokom radnog ručka s predsednikom države Abdelmadžidom Tebuneom, ali bez još vidljivih rezultata. U međuvremenu, alžirska energetska firma „Sonatrah” najavila je španskom tržištu novo moguće poskupljenje energenta od 10 odsto.

Drugim rečima, alžirsko i potencijalno povećanje izvoza afričkog izvoza u EU ugovaraće tamošnji akteri, koji imaju istančan osećaj za domaće vojno-političke interese, kao i za regionalne i međunarodne prilike.

Alžir je inače treći među najvećim kupcima ruskog oružja i dugogodišnji politički sagovornik. Da evropska hitra zamena ruskog gasa za afrički neće biti jednostavan poduhvat svedoče i pokušaji zvaničnog Rima da se dogovori s Libijom (odatle nabavlja 2,5 odsto gasa) oko dodatnih isporuka.

Italijanski ministar energetske tranzicije Roberto Čingolani objavio je nedavno da Rim i nadležni u Libiji vode intenzivne pregovore o energetici. Izvršni direktor libijske naftne kompanije tim povodom je izrazio spremnost da se pritekne u pomoć Evropi, dok je ministar energetike Muhamed Aun upozorio da „Libija nema dovoljnih rezervi za takvu akciju”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here