Home TEMA DANA SVET STRAHUJE NA NAJGORE: PEKING JE SPREMAN DA UDARI NA AMERIČKE SNAGE...

SVET STRAHUJE NA NAJGORE: PEKING JE SPREMAN DA UDARI NA AMERIČKE SNAGE NA TAJVANU! OVO SE DEŠAVA..

771
0
SHARE

Kineski državni medij „Global tajms“ upozorio je Vašington da Peking neće oklevati da udari američke snage ukoliko one pokušaju da spreče ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana, kao što je to nedavno obećao visoki američki zvaničnik.

„Global tajms“ je to učinio u osvrtu na izjavu američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena, koji je rekao da će SAD „preduzeti svaku akciju koju može, sa aspekta deterenta i diplomatije“ da spreči scenario u kom će Kina vojno preuzeti Tajvan.

Sličnu poruku poslao je i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je upozorio Kinu da bi vojni scenario u vezi sa Tajvanom bio „veoma ozbiljna greška“.

Ipak, kineski medij u uredničkom komentaru navodi da Salivenova izjava ne treba da bude smatrana „manifestom američke politike“, jer „SAD jednostavno ne mogu da stvore deterent kako bi sprečile kopnenu Kinu da sprovede ponovno ujedinjenje čak i silom ako bude potrebno“.

Vašington ne mora zaista da „brani Tajvan po svaku cenu“ u slučaju da dođe do vojne akcije za ujedinjenje, komentariše kineski medij.

„Kredibilno je da Kineska oslobodilačka armija teško napadne američke trupe koje dođu u pomoć Tajvanu.

Takav kredibilitet nadilazi odvraćajući uticaj koji američke trupe mogu imati“, piše u komentaru „Global tajmsa“.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Saliven će najverovatnije povući ili ublažiti svoju izjavu, jer SAD ne mogu da priušte da brane Tajvan po cenu smrtonosnog rata, piše kineski medij.

Kako upozoravaju, „do ponovnog ujedinjenja silom će doći sigurno“ ukoliko Vašington ne

ubedi tajvanske vlasti da prihvate koncept „jedna zemlja, dva sistema“ i ne angažuju se sa kopnenom Kinom „na putu mirnog prisajedinjenja“.

Komentar okrivljuje tajvansku vladajuću Demokratsku progresivnu partiju, koja je došla na vlast 2016, za eskalaciju, dodajući da je situacija najverovatnije prešla tačku bez povratka.

Autor komentara savetuje Salivena da ubuduće pažljivo odmerava svoje reči i da „ne govori krupne reči“, jer će tako „manje osramotiti“ Ameriku.

Peking vidi Tajvan kao neodvojivi deo Kine, a na tom ostrvu smatraju da su nezavisni od 1949. godine, kada se gubitnička strana u kineskom građanskom ratu povukla na njega posle pobede komunista.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Iako je tek manji broj zemalja priznao nezavisnost Tajvana, Vašington ga smatra strateškim partnerom, prodaje mu oružje i obezbeđuje diplomatsku podršku, piše RT.

Tenzije između kopnene Kine i Tajvana narasle su poslednjih par godina, a Peking sprovodi masovne vojne vežbe u blizini ostrva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here