Home TEMA DANA PREDVIĐANJE AMERIČKOG MILIJARDERA: KINA I SAD RATUJU NA 4 POLJA- AKO POČNU...

PREDVIĐANJE AMERIČKOG MILIJARDERA: KINA I SAD RATUJU NA 4 POLJA- AKO POČNU I NA PETOM- NASTAĆE SVETSKI POŽAR!

743
0
SHARE

Kina i Amerika vode sukob u četiri od pet istorijski poznatih ratnih polja, trgovinskom, tehnološkom, na polju kapitala i geopolitičkog uticaja, ako to učine i na petom, vojnom polju, to bi dovelo do svetskog požara koji bi bio katastrofalan za sve uključene, rekao je američki milijarder Rej Dalio.

Dalio je osnivač jednog od najvećih investicionih fondova na svetu, čije je bogatstvo procenjeno na 20 milijardi dolara, a poznat je i po tome što je predvideo razmere svetske ekonomske krize 2008. godine. Takođe, važi i za dobrog poznavaoca Azije, budući da je uključen u veliki broj investicija na tom kontinentu.

Preti opasnost od globalnog požara

On upozorava da svetu preti propast zbog žestokog nadmetanja SAD i Kine.

„Amerika je danas usred opadanja, dok se Kina uzdiže i to preti da zapali varnicu globalnog požara koji bi mogao da ima katastrofalne posledice“, upozorio je Dalio za Si-En-Bi-Si, govoreći o svojoj novoj knjizi u kojoj obrađuje temu cikličnog uspona i padova velikih sila kroz istoriju.

„Kada postanete najveći trgovac i izvoznik na svetu, dogode se dve stvari: vaša valuta postaje svetska valuta, ili kako to zovemo, rezervna valuta, ali onda razvijate i vojsku

koja obezbeđuje vaše trgovačke linije, pa vam rastu i te moći.

Kada vaša valuta postane rezervna, to vam daje neverovatno veliku privilegiju da možete da dajete novac na zajam onima koji žele da štede u vašoj valuti, a to onda stvara sve više nivoa zaduženja“, objasnio je Dalio genezu onog što se dešava u SAD i nastavio:

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Kada se to dogodi, a imate splet loših okolnosti, onda ne možete u isto vreme zarađivati i kreditirati, a ako trošite više nego što zarađujete, i u isto vreme imate unutrašnji konflikt, kao i spoljašnji konflikt zbog svoje moći, to stvara rizičnu situaciju u kojoj se nalazimo i koja se ponavljala“, rekao je milijarder.

On je podvukao da američka inflatorna kriza, za koju je rekao da potrošači tek počinju da je osećaju, kao i jačina unutrašnjeg partijskog konflikta, najveća u 20. i 21. veku, utiču na stabilnost celokupnog sistema.

Svet bi postao užasno mesto u slučaju rata

Dalio, koji već tri decenije posluje u Kini, kaže da je zabrinut zbog konflikta Vašingtona i Pekinga i načina na koji se on razvija.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Zabrinut sam i zbog stereotipa koji nastaju, manjka razumevanja perspektive onog drugog. Kao da nam je mentalitet postao „idemo da se borimo, radije nego da razumemo onog drugog“, što je veoma opasan splet okolnosti“, rekao je milijarder.

Kako je objasnio, kroz istoriju su definisane četiri vrste rata, trgovinski, tehnološki, rat kapitala, geopolitičkog uticaja i vojni sukob. Prema njegovom mišljenju, Kina i SAD već se sukobljavaju na četiri od pet tih polja, osim vojnog, a raste rizik i od njega.

Na pitanje šta bi savetovao američkim političarima kako bi se smanjila ta opasnost, Dalio je rekao da bi prvo „smirio unutrašnju situaciju u SAD“. Potom bi pokušao da razume perspektivu Kine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here