Home TEMA DANA SVET NA IVICI- ANALITIČARI TVRDE: TURSKA MORA HITNO BITI IZBAČENA IZ AZERBEJDŽANA...

SVET NA IVICI- ANALITIČARI TVRDE: TURSKA MORA HITNO BITI IZBAČENA IZ AZERBEJDŽANA JER ĆE KRENUTI I NA MOSKVU..

755
0
SHARE

Politikolog Jevgenij Satanovski ukazao je na kritičan primer koji Erdogan pokazuje Moskvi svojom politikom u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahu.

Sukob u Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana zapravo je prerastao u punopravni rat.

Istovremeno, neviđena aktivnost Turaka na strani Azerbejdžana navodi na razmišljanje o uspešnoj primeni plana turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana o oživljavanju nekadašnje veličine njegove zemlje u granicama Osmanskog carstva.

Satanovski je objasnio da bi u takvim uslovima za Rusiju sukob u Karabahu mogao rezultirati gubitkom ruskog uticaja u drugoj zemlji postsovjetskog prostora.

Kada po obodu Ruske Federacije ne ostane nijedna proruska država, tada će naši sadašnji „partneri“, bez ikakvih posebnih prepreka, početi da dele glavno „jelo“, u čijem će središtu biti Moskva.

Međutim, čak i u sličnoj situaciji, Moskva ima izlaz. Da bi se osiguralo sigurno postojanje Rusije, neophodno je obnoviti zonu političkog uticaja unutar granica bivšeg SSSR-a, ili čak i više.

„Sve što ometa je zamrznuto ili otkazano, počev od Beloveških sporazuma, u automatskom režimu. Na postsovjetskom prostoru ne sme ostati ništa antirusko.

Ni proturski, ni proamerički, ni pronemački ni profrancuski “, rezimirao je Satanovski, ukazujući na prisustvo značajnog sloja stanovništva u Azerbejdžanu koji se drži proturskih stavova.

Moskva je već uputila pretnju Turskoj da ukoliko obore jermenski avion SU-25 mogu računati na ulazak ruske vojske u rat.

Ruski politikolog smatra da Rusija hitno treba da silom izbaci Tursku iz Azerbejdžana, jer je Turska već pokazala dvoličnost na ratištima Sirije i Libije.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here