Home TEMA DANA SVET NA IVICI: AMERIČKI BOMBARDERI SE ZALEĆU NA RUSKE GRANICE I SIMULIRAJU...

SVET NA IVICI: AMERIČKI BOMBARDERI SE ZALEĆU NA RUSKE GRANICE I SIMULIRAJU NAPADE! EVO ŠTA SE KRIJE..

621
0
SHARE

Britanska vojno-pomorska baza mogla bi da se pojavi u Ukrajini, u blizini Krima. Nije tajna da je NATO baza na toj lokaciji za Moskvu „crvena linija“ koja se ne sme preći. Vojni eksperti upozoravaju da je za NATO snage to pogodan region za špijuniranje Rusije, kao i mesto za baziranje avijacije i flote i uporište za mogući napad na Rusiju.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je rekao da se Kijev ne protivi raspoređivanju vojnika zemalja-članica NATO-a na svojoj teritoriji i to na stalnoj osnovi.

Već je odabrano i najpogodnije područje za izgradnju baze, pa se planira da britanske pomorske snage budu raspoređene u Nikolajevskoj oblasti. Pored toga, London je spreman da Kijevu obezbedi kredit za izgradnju vojnih katera.

„Čini mi se da je opšti pravac delovanja i vojnog i političkog rukovodstva Ukrajine pridruživanje NATO-u i EU. Ukrajinsko rukovodstvo u pogledu oružanih snaga čini sve što je moguće da to i ostvari. Prvo, sve reforme koje se sprovode u Oružanim snagama Ukrajine usmerene su na usklađivanje sa NATO standardima. Ovo se odnosi na oficirske i generalske činove, vojne statute i priručnike, standarde veze-komunikacije i automatizovanu komandu i kontrolu trupa.

To jest, iako nije još dočekala pridruživanje NATO-u, Ukrajina u potpunosti prilagođava svoju armiju standardima Alijanse. Čak i u kancelariji svakog ukrajinskog vojnog zvaničnika, pored ukrajinske zastave, visi i zastava NATO-a“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Mihail Hodarjonak.

S tim u vezi, dodaje on, ne bi se trebalo čuditi što će se na Crnom moru pojaviti britanska baza i što će se Ukrajina naoružati vojnom tehnikom i oružjem Alijanse.

„Sasvim je moguće da će u početku oni slati Ukrajini svoje polovne brodove, a u budućnosti treba zaista očekivati da će Kijev dobiti kredit za izgradnju brodova. Generalno, u ovoj vesti nema ništa iznenađujuće — to je samo dalji razvoj svih tendencija koje se primećuju kod vojno-političkog rukovodstva Ukrajine“, rekao je Hodarjonak.

Britanci jačaju svoj geopolitički uticaj, ali ne i bezbednost Ukrajine

Velika Britanija u poslednje vreme jača veze sa Ukrajinom, a prošle godine je u ukrajinsku ekonomiju investirala oko dve milijarde dolara, čime se uvrstila na listu tri najveća investitora te zemlje. Dve zemlje su ove nedelje čak potpisale i Memorandum o jačanju vojne i vojno-tehničke saradnje i postignut je dogovor o kreditu u iznosu od oko 1,6 milijardi dolara, koje Britanci daju za razvoj Vojno-morske flote Ukrajine. Rok otplate je 10 godina.

Prema memorandumu, Velika Britanija planira da isporučuje Ukrajini savremene tipove vojne opreme i najnovije visokoprecizno naoružanje. Takođe, predviđeno je i stvaranje proizvodnje određenih vrsta vojnih proizvoda u Ukrajini, kao i izgradnja baznih objekata za ratnu mornaricu.

Jasno je da je u kontekstu izlaska Velike Britanije iz EU London zainteresovan za jačanje svog geopolitičkog i ekonomskog uticaja u Istočnoj Evropi, ali malo ko veruje da će to zaista ojačati i bezbednost same Ukrajine.

Ruski eksperti ističu da bi Ukrajina morala da promeni svoje zakonodavstvo ako želi da otvori stranu vojnu bazu na svojoj teritoriji, jer aktuelni Ustav to zabranjuje. Međutim, debate se vode oko toga da li će zajam dovesti do jačanja ukrajinske flote i može li ta zemlja da obnovi brodogradnju. Dok jedni smatraju da je Ukrajina praktično u potpunosti izgubila svoj industrijski potencijal i da nema snage da se uzdigne, drugi veruju da se može oporaviti.

„U principu, Ukrajina ima potencijal da izgradi sopstvenu flotu. Na primer, upravo u Nikolajevu postoji brodogradilište iz sovjetskih vremena koje je pravilo nosače aviona. Naš jedini nosač aviona je napravljen u Ukrajini. Imaju mogućnosti, imaju kadrove, jedino nemaju novac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here