Home TEMA DANA „SVE TEŽA KRIZA- SPREMA SE ISKLJUČENJE RUSIJE IZ SVIH ORGANIZACIJA I IZBACIVANJE...

„SVE TEŽA KRIZA- SPREMA SE ISKLJUČENJE RUSIJE IZ SVIH ORGANIZACIJA I IZBACIVANJE IZ UN, A POSLE TOGA..“

544
0
SHARE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom sve teže krize u svetu izazvane sukobom u Ukrajini.

– Večeras se obraćam verovatno u najlošijem raspoloženju do sada. Dogodile su se mnoge promene od mog poslednjeg obraćanja. Danas manje nego ikada postoji razumevanje za naš narod u svetu. Dogodile su se tektonske promene. Razgovarao sam sa Ursulom Fon Der Lajen, sa predstavnicima Amerike, svih većih zemalja, predstavnicima EU. Kada čujete da malo koga zanima naša situacija, jasno vam je kakvo je stanje u svetu.

Želim da se zahvalim što su želeli da me saslušaju jer vidim da njihova javna mnjenja nemaju strpljenja da saslušaju. Srbija je danas u UN osudila napad na Ukrajinu, naš predstavnik je izneo stav, u tekstu se ne spominju bilo kakve sankcije pa smo glasali za rezoluciju. Verujem da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka. Jutros u 6:38 sam završio razgovore koje smo imali sa evropskim i svetskim zvaničnicima.

Očekujem u narednom periodu da ima nekoliko političkih zamki za Srbiju. Videli ste da su Albanci uputili zahtev da postanu članica NATO i da su već dobili podršku druge ili treće zemlje u Alijansi, a to je Turska. Verujem da sledi isključenje Rusije iz svih organizacija.

Planiraju izbacivanje Rusije iz UN, a posle toga sledi pritisak na NR Kinu da dođe do promene Rezolucije 12 44, a posle toga mi više nemamo pravni osnov za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta, a nakon toga sledi priznanje onih zemalja koje to još nisu učinile – rekao je Vučić.

Novi problemi

– Naša pozicija u narednom periodu biće još teža jer je naša ekonomija najbrže rastuća u regionu. Suočićemo se sa drugim problemima. Nas desetak je ceo dan radilo na pripremi

plana i programa, radićemo i dalje. Cena nafte je prešla 112 dolara po barelu. Oformićemo devet timova. Cena gasa danas je otišla u nebesa.

U jednom trenutku nije ga ni bilo jer je Nemačka počela da kupuje gas koji inače ide za Kinu. Nemoguće je izdržati cenu čak i za najrazvije zemlje. Mi u ovom trenutku imamo 123,6 miliona kubnih metara gasa, 164 miliona imaju Rusi u njihovom skladištu u Banatskom Dvoru.

Formirali smo poseban tim za žitarice, i drugi za hranu.

Cena gasa otišla je u nebo, a što je najgore, nema ga dovoljno. Nas dodatno zabrinjava cena uglja. Posebno ćemo se baviti ugljom i ostalim naftnim derivatima. Razgovarali smo i sa predstavnicima NIS-a. Znate, tu postoji problem što je većinski vlasnik Gasprom, za sada sve teče u redu, ali situacija se menja iz časa u čas.

U ovom trenutku imamo više od dva meseca što u energetskim rezervama, glavnim rezervama i onome što je NIS skladištio u Srbiji. Dakle, da ne dođe nijedna nova litra gasa, a očekujemo nove isporuke, da znate da imamo dovoljno. Mi planiramo do čepa da napunimo svoje rezerve, a to će nas koštati između 100 i 115 miliona evra. Narodna banka i Jorgovanka Tabaković vodiće poseban tim.

Mi još nismo spremni da nacionalizujemo rusku imovinu, vidim da neke druge zemlje im otimaju čak i vrtiće. Mi ćemo razgovarati sa njima. Ugalj je skočio na više od 120 ili 130 odsto. Cena struje takođe skače, ali ne za građane, da se razumemo. Ovo je tržišna cena koja raste. Danas je 362 evra po megavat satu. Skočila je sa 139. Samo da ljudi vide kako smo pritisnuti sa svih strana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here