Home TEMA DANA Sukob Rusije i Izraela sve veći: Izraelski plaćenici u Ukrajini ratuju protiv...

Sukob Rusije i Izraela sve veći: Izraelski plaćenici u Ukrajini ratuju protiv ruske vojske

424
0
SHARE

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se izraelski plaćenici bore zajedno sa ultradesnom jedinicom Azov u Ukrajini.

To je još više povećalo napetost u odnosima s Izraelom posle sugestija ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da je Adolf Hitler bio jevrejskog porekla.

„Izraelski plaćenici su praktično rame uz rame s ekstremistima Azova u Ukrajini“, rekla je Zaharova za radio Sputnjik.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Azov je došao do izražaja 2014. godine kada su ultradesni aktivisti počeli da se bore protiv proruskih separatista u istočnom regionu Donbas u Ukrajini, ali su posle toga potpali pod komandu ukrajinske vojske, podseća Frans pres.

Oni se bore zajedno s ukrajinskom vojskom protiv ruskih vojnika koji su 24. februara pokrenuli invaziju na tu prozapadnu zemlju.

Pripadnici Azova su deo ukrajinskog otpora u lučkom gradu Marijupolju u čeličani Azovstal, koju su ruske snage napale u utorak.

Sugestijom da se Izraelci bore zajedno sa jedinicom Azov, čije pripadnike Rusija smatra nacistima, Moskva povećava napetost izazvanu nedavnim izjavama Lavrova da je Hitler imao jevrejske krvi, uz druge antisemitske provokacije, navodi Frans pres.

Te izjave su uperene protiv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Jevrejina.

Izjave Lavrova izazvale su gnev u Izraelu i izraelski lideri su ih nazvali neoprostivim, skandaloznim i rekli da je to užasna istorijska greška.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u utorak optužilo Izrael da podržava neonacistički režim u Kijevu.

Izraelski mediji navode da je Zaharova izgleda aludirala na Izraelce rođene u Ukrajini i starosedeoce Izraela koji su otputovali u Ukrajinu da se priduže dobrovoljačkim jedinicama posle ruske invazije, mada nije bilo izveštaja da se bore zajedno s jedinicom Azov.

Veruje se da su u Ukrajini stotine izraelskih dobrovoljaca, ali tačnih podataka nema.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

(Beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here