Home TEMA DANA STRUČNJACI VERUJU DA JE NAVALJNI OTROVAN NERVNIM AGENSOM KAO SKRIPALJ I LITVINJENKO

STRUČNJACI VERUJU DA JE NAVALJNI OTROVAN NERVNIM AGENSOM KAO SKRIPALJ I LITVINJENKO

511
0
SHARE

Prisustvo inhibitora enzima holinesteraze u testovima pokazuju da je lider ruske opozicije Aleksej Navaljni najverovatnije bio otrovan nervnim agensom.

Holinesteraza sprečava razgradnju drugih hemikalija koje omogućavaju nervima da funkcionišu. Trovanjem nastaje lančana reakcija koja uništava nerve i utiče na glavne organe tela, posebno srce i pluća, preneo je „Gardijan“.

Stručnjak za hemijsku i biološku borbu protiv terorizma Hamiš de Breton-Gordon tvrdi da su povišeni nivoi holinesteraze važan „detalj slagalice koji nedostaje“ u slučaju Navaljni.

On kaže da nije jasno kako je došlo do trovanja, ali je dodao da nervni agensi mogu biti stavljeni u tečnost kao što je čaj ili mogu biti apsorbovani preko kože.

Upravo ovo poslednje dogodilo se u slučaju Sergeja i Julije Skripalj, koji su se razboleli nakon što su dodirnuli kvaku na vratima u njihovoj kući u Salzberiju. Kako prenosi „Gardijan“, dva pripadnika ruske obaveštajne službe GRU namazali su kvaku novičokom, smrtonosnim nervnim otrovom iz doba Sovjetskog saveza.

Navaljni je u subotu prebačen u berlinsku bolnicu iz Sibira, gde je bio smešten nakon što mu je pozlilo na letu za Moskvu, a njegove pristalice veruju da je otrovan čajem i da iza toga stoji Kremlj.

U bolnici su rekli da je tim lekara obavio opsežno ispitivanje, a njihovi klinički nalazi ukazuju da je jedan od najoštrijih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina otrovan supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze. Tačna supstanca još nije poznata, saopštila je bolnica i dodala da su započeta dalja istraživanja.

Ovaj nervni agens može da ubije čoveka, a Skripalj je preživeo samo zato što mu je brzo dat protiotrov. Prema rečima De Breton-Gordona, moguće je i da je Navaljni otrovan organofosfatom ili pesticidom.

„Navaljni je napadnut nekom vrstom hemikalija, na isti način kao što je Aleksandar Litvinjenko (otrovan 2006. radioaktivnom šoljom čaja), Sergej Skripalj i mnoštvo drugih“.

Šanse za oporavak

Navaljnijeve šanse da preživi zavise od toga koliko otrova je uneo u organizame i da li su ruski lekari u Omsku, koji su ga prvobitno lečili, koristili lek atropin.

Ruska bolnica saopštila je da nije našla znakove trovanja i tvrdila je da je Navljni pretrpeo „metabolički kolaps“. Nemački lekari došli su do drugog zaključka. Kao rezultat njihove dijagnoze, lider ruske opozicije leči se atropinom, što je berlinska bolnica opisala kao protivotrov.

Navaljni se nalazi na intenzivnoj nezi u indukovanoj komi, i njegovo stanje je ozbiljno, ali mu život nije ugrožen.

Lečenje u slučaju Skripalj takođe je uključivalo stavljanje oba pacijenta u indukovanu komu kako bi se smanjila telesna temperatura. Julija Skripalj otpuštena je posle mesec dana u okružnoj bolnici u Salzburiju, a Sergej posle dva.

Norman Dombei, profesor fizike koji je 2015. godine svedočio u javnoj istrazi ubistva Litvinjenka, rekao je da lečenje nervnim agensom obično uključuje mešavinu atropina i oksima.

„Atropin je anti-konvulziv, koji stabiliše efekat nervnog agensa na mišiće. Oksim je antidot nervnom agensu: razgrađuje neurotransmiter acetilholin, koji nervni agensi nagomilavaju“, objasnio je Dombei.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here