Home TEMA DANA ŠTA NAS ZAISTA OČEKUJE I DA LI NAS KRIZNI ŠTAB ZASTRAŠUJE I...

ŠTA NAS ZAISTA OČEKUJE I DA LI NAS KRIZNI ŠTAB ZASTRAŠUJE I SKRIVA PRAVO STANJE?

663
0
SHARE

Drugim rečima, šturi podaci na koje novinari željno čekaju u 15 sati treba da budu zamenjeni, odnosno dopunjeni detaljnim podacima redovno ažuriranim na sajtu Instituta Batut “, jasan je i konkretan Radovanović.

Naš sagovornik kao veliki problem izdvaja izgubljeno poverenje u Krizni štab, pa se, primećuje on, zbog toga mere slabo poštuju.

“Zato je važan apel 3000 lekara okupljenih u udruženju građana Ujedinjeni protiv kovida. Oni su juče zamolili javnost da se ne ponove prethodna dva talasa, kada je sistem bio na ivici pucanja. To su kredibilni doktori kojima treba verovati”, smatra Radovanović.

Za sve građane koji su pomalo sluđeni, nepoverljivi i dosta im je korone, ima ohrabrujuću poruku.

“Ako se nose maske i drži rastojanje, uz ostale predložene mere, moguće je da ćemo ove zime proći kao stanovništvo južne hemisfere. Oni su imali kovida 19 manje nego što su očekivali, a gripa je bilo vrlo malo”, kaže naš sagovornik.

Zastrašivanje nije dobro

I profesor sudske medicine Slobodan Savić ukazuje na problem izgubljenog poverenja u Krizni štab i podatke koje nam se saopštavaju. U takvim okolnostima, teško je sagledati pravo stanje stvari i prognozirati.

U izjavi za naš portal, profesor Savić se osvrnuo i na samozadovoljne poruke o tome da smo najbolji u Evropi, koje su se mogle čuti od ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Dotakao se i napada na novinare koji se odvaže da zvaničnicima postave pitanje – da li imamo više preminulih nego što nam priznajete?

“Sve što čujemo iz sveta ukazuje na porast broja zaraženih. Mi se nadamo da to nas neće zakačiti, bilo bi jako dobro da tako prođe. Nadam se da se scenario neće ponoviti i da neće doći do nekog pogoršanja.

Ta priča da bilo ko želi da mi imamo više umrlih i da je to neko takmičenje, meni to smeta. Ne možemo govoriti o bilo kakvom takmičenju, da smo bolji od nekoga.

Što manje umrlih i što manje zaraženih, to svakako, ali nije takmičenje da mi uzimamo bilo kakvo prvo mesto i da se time hvalimo”, poručuje Savić.

Povodom učestalih upozorenja na opasnost da se broj zaraženih uveća, Savić podseća da smo i ranije slušali izjave koje imaju cilj da zastraše.

“Bilo je i ranije takvih izjava da će nam groblja biti puna, to se svojevremeno govorilo kada je trebalo da se uvedu neke mere.

Svaka mera koja doprinosi da se spreči zaraza je svakako korisna, ali bilo kakvo zaplašivanje i zastrašivanje naroda nije dobro.

Potreban je jedan dobar savet i priča o tome šta treba raditi, potrebno je stalno ukazivati na važnost nošenja maski”, zaključuje profesor Savić.

(Nova s)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here