Home TEMA DANA ŠTA NAS ZAISTA OČEKUJE I DA LI NAS KRIZNI ŠTAB ZASTRAŠUJE I...

ŠTA NAS ZAISTA OČEKUJE I DA LI NAS KRIZNI ŠTAB ZASTRAŠUJE I SKRIVA PRAVO STANJE?

652
0
SHARE

Odgovore na tvrdnje i dokaze BIRN-a i NIN-a da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog još nismo dobili.

Koliko dugo već slušamo da će novi talas korone brojati trocifreni broj obolelih. Iz Kriznog štaba stižu upozorenja da se u naredne dve nedelje očekuje porast broja zaraženih, nagoveštava se i mogućnost ponovnog zatvarnja škola i prelaska na onlajn nastavu.

U poređenju s regionom, čini se da se još uvek dobro držimo, broj zaraženih se kreće oko sto, juče ih je bilo „samo“ 67.

Stalni apeli i dramatične izjave predstavnika struke možda bi imale efekta da poverenje nije narušeno dokazima da se zvanični podaci o broju umrlih i zaraženih umanjuju i ne poklapaju sa realnim.

Šta nas zaista očekuje i da li nas Krizni štab preventivno zastrašuje ili prosto skriva pravo stanje?

Naši sagovornici, epidemilog Zoran Radovanović i profesor Medicinskog fakulteta Slobodan Savić, slažu se u tome da ne možemo da znamo kako da se pripremimo za novi talas, koliko nas zaraženih očekuje i koje mere da preduzmemo, jer prosto ne raspolažemo realnim podacima i ciframa o broju obolelih i umrlih.

Odgovore na tvrdnje i dokaze BIRN-a i NIN-a da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog još nismo dobili.

Član Kriznog štaba Predrag Kon prvo je rekao da je broj preminulih od marta do juna tri puta veći od zvaničnih cifara, ali je ubrzo samog sebe sasekao, pa je priznao da je bolje da tako nešto nije izgovorio.

Umesto odgovora, od ministra zdravlja čuli smo napad na novinare i konstataciju da nama “kao da je drago da bude više više umrlih”. Ruku na srce, najavljena je i revizija broja preminulih, ali još ne znamo kada će ona biti obavljena.

U međuvremenu, građani ostaju zbunjeni i pitaju se zašto nas Krizni štab plaši i upozorava ako, prema tvrdnjama nadležnih, imamo najbolju epidemiološku situaciju u Evropi?

“Pominjemo zvanične podatke, a pitanje je kakvim podacima raspolaže Krizni štab (tragično je ako ni oni ne znaju kakvo je pravo stanje). Iz iskustva znamo da postoji

skoro perverzna (stručno, ljudski i moralno neprihvatljiva) potreba vlasti da nas u tom pogledu obmanjuje”, kaže epidemiolog Radovanović, koji je nebrojano puta javno tražio da Krizni štab predoči prave cifre.

On tvrdi da, ipak, objektivno jesmo na početku trećeg talasa.

“Postoje uslovi da on bude manje traumatičan od prethodna dva. Naime, prvi smo dočekali nespremni, pa smo zatvorili znatan deo populacije. Sačuvali smo stare ljude od kovida 19, ali su oni umirali od drugih uzroka zbog izostale lekarske pomoći”, smatra Radovanović.

On ukazuje na to da smo u drugom talasu podneli velike žrtve, više od drugih zemalja, jer smo, ubeđen je iskusni epidemiolog, zbog predizbornih aktivnosti krili njegov početak.

“Sada se nadamo da sa testovima stojimo bolje, a nema izbora, pa možemo da prođemo bolje nego prethodna dva puta”, optimista je Radovanović.

On poručuje da je za borbu protiv korone i što blaži novi talas vrlo važno da Institut “Batut” počne da obavlja svoju funkciju.

“To znači da prikuplja, analizira i istinito prikazuje podatke, te da, kao i u celom svetu, počne da prikazuje uzrasnu i geografsku raspodelu obolelih i umrlih po danima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here