Home TEMA DANA SRPSKI EKSPERT: MINI ŠENGEN JE ZA MIGRANTE I ALBANCE, NE ZA NAS-...

SRPSKI EKSPERT: MINI ŠENGEN JE ZA MIGRANTE I ALBANCE, NE ZA NAS- EVO ŠTA SE KRIJE.. (VIDEO)

640
0
SHARE

Ljudi mi se žale iz okoline Zelenog venca da ne mogu noću da izlaze na ulicu. Kada padne mrak, ne izlaze, neki idu sa psima napolje.

Ćerkama kažu da ne izlaze bez pratnje muškarca. Praktično su nam uveli šerijat, jer žene ne mogu da izlaze bez pratnje muškarca – rekao je politikolog Dragan Pilipović, ekspert za problematiku migranata.

On je rekao da ima snimak na kojem migrant preti klanjem ženi koja snima telefonom. – Migrant se okreće prema njoj i prelazi rukom preko vrata, to je pretnja smrću.

Nema razloga da preti nepoznatoj ženi smrću osim ako oni gaje neku netrpeljivost prema nama – upozorava Pilipović.

On je rekao da Srbi ne mrze strance i podsetio Srbija nikada nije imala rasističke zakone, za razliku od zapadnih zemalja. – Čak je istraživanje Harvarda pokazalo da je Srbija rasno najtolerantnija zemlja u Evropi.

S druge strane, istraživanje Galupa kaže da smo četvrta po redu zemlja po neprijateljstvu prema migrantima.

S obzirom na zvaničan podatak da je prilikom slanja vojske u Šid u tom mestu bilo prisutno migranata iz 18 zemalja, na pitanje da li je u svih 18 zemalja rat, on je

odgovorio da rata nema u svim tim zemljama, i da je čak i Sirija diskutabilna jer je i tamo rat samo na manjoj teritoriji.

– Vi uvek možete da se povučete na drugi deo teritorije gde su kampovi za interno raseljena lica. Najveći broj migranata u Srbiji je iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša – rekao je Pilipović, otkrivši i koliko je procenata migranata iz Sirije, a koliko iz ostalih zemalja gde uopšte nema rata. –

Ilegalni prelazak je ozbiljno krivično delo, ja kao državljanin Srbije da to uradim, i uđem u Srbiju, ja to ne smem i to je sa razlogom. On kad to uradi, njega odmah aminuju i kažu: „U redu je, to je tvoj mali nestašluk“.

Migranti daju lažne podatke i lažna imena, i njemu verujemo na reč. Treba on nama da dokaže ko je, a ne mi da istražujemo i trošimo novac i proveravamo – ističe Pilipović.

U emisiji je otkriveno i kako su u jednom danu četvorica Iračana dobili državljanstvo Srbije iz „interesa Srbije“ odlukom vlade Ane Brnabić. On je objasnio razliku između govora mržnje i verbalnog delikta, gde se kod prvog izraza potencira jaka emocija, dok je drugi tehnički, hladan termin.

Takođe je govorio i o faktčekerima i ko im je dao za pravo da oni budu sudije šta je istina, a šta nije i naveo apsurdne primere kako se to zloupotrebljava.

On je govorio i o Kosovu i Metohiji i pretnjama Marka Đurića i Aleksandra Vučića da će biti rata ako ne rešimo to pitanje.

– Ako ćemo se stalno plašiti rata, onda treba da kažemo: „Pa joj, uradite nam šta god hoćete, samo da ne bude rata“. Šta je sledeće? Mislili smo da ćemo imati mir kada smo im dali Skadar, samo da se ne sukobljavamo sa svetom.

Oni su rekli, pa dajte, a mi ćemo da vam tražimo još – primetio je Pilipović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here