Home TEMA DANA SPREMA SE TEŽAK ŠOK ZA RUSIJU: NA VLAST U NEMAČKOJ DOLAZE “ZELENI”...

SPREMA SE TEŽAK ŠOK ZA RUSIJU: NA VLAST U NEMAČKOJ DOLAZE “ZELENI” KOJI ĆE “SEVERNI TOK 2” IZBACITI IZ STROJA?!

255
0
SHARE

Na jesen, Nemačka će biti domaćin parlamentarnih izbora koji bi mogli ozbiljno da utiču na sudbinu gasovoda Severni tok 2.

Nemačka kancelarka Angela Merkel neće još dugo zauzimati mesto šefa države. U septembru će se u Nemačkoj održati izbori za Bundestag, usled čega će biti poznato ime novog nemačkog lidera.

Potencijalni naslednici Merkelove mogu biti njen saveznik iz CDU-a Armin Lašet, Olaf Šolc iz SPD-a, ili Analena Berbok iz stranke Zeleni.

Prva dva kandidata nisu davali oštre izjave o Rusiji i da podržavaju izgradnju SP-2. Ipak,  stav Analene u odnosu na Rusiju i gasovod je suštinski drugačiji. Donedavno je ona bila ta koja se smatrala favoritom za mesto nemačke kancelarke, što je Moskvi ukazivalo na određene probleme.

Nemački politikolog Aleksandar Rar primetio je da se danas odnos snaga u Nemačkoj razlikuje od onog od pre nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, hrišćanske demokrate imaju mnogo veće šanse za pobedu. Ali čak i ako Zeleni ipak pobede na izborima, moraće da naprave koaliciju za formiranje vlade.

Problem je u tome što nijedna druga stranka u Nemačkoj ne deli njihov stav o Rusiji.

Pored toga, politička gledišta verovatno neće naterati Analenu da deluje suprotno ekonomskim interesima Berlina, a „SP-2“ je za njega od vitalnog značaja.

„To bi samo dovelo do ekonomskih gubitaka u samoj Nemačkoj, jer je ovoj zemlji potrebna velika količina gasa. Dakle, neće sve biti tako katastrofalno zastrašujuće, ali atmosfera će biti uzburkana“, rezimirao je politikolog.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here