Home TEMA DANA ŠOKANTNE TVRDNJE DIREKTORA SZO: ČUDOTVORNOG LEKA ZA KORONU NEMA- VAKCINA ĆE ŠTITITI...

ŠOKANTNE TVRDNJE DIREKTORA SZO: ČUDOTVORNOG LEKA ZA KORONU NEMA- VAKCINA ĆE ŠTITITI SAMO NEKOLIKO MESECI!

706
0
SHARE

U trenutku kada su oči celog sveta uperene ka stručnjacima koji širom planete rade na pronalasku vakcine, kada se neke od njih nalaze u poslednjoj fazi testiranja, iz Svetske zdravstvene organizacije stižu šokantne vesti.

– Čudotvornog leka protiv korona virusa nema, a možda ga nikada neće ni biti – upozorio je javnost generalni direktor SZO Tedros Gabrihesu

Kako prenosi “Rojters”, on je objasnio da “postoji velika zabrinutost da nećemo imati vakcinu koja funkcioniše, odnosno da bismo mogli da imamo onu koja bi predstavljala zaštitu samo na nekoliko meseci, a ne duže”.

– Nekoliko vakcina je sada u trećoj fazi testiranja i mi se iskreno nadamo da ćemo imati vakcine koje će moći da spreče zaražavanje ljudi. Ipak, za sada, nemamo čarobni lek – objasnio je prvi čovek SZO.

On je preporučio dalju svakodnevnu borbu protiv kovida-19, nošenje maski, održavanje distance, kao i sve ranije obelodanjene mere.

– Neke zemlje se sa manje, a neke sa više uspeha bore protiv ovog virusa. Pred nama je duga borba – zaključio je Gabrihesus.

Dr Branimir Tiodorović je nedavno rekao „da ne očekuje da vakcinacija U Srbiji počne pre sredine 2021. godine“, a sa njim se slaže i dr Predrag Kon.

– Kada budemo čuli za neku vakcinu koja je prošla sve faze ispitivanja, ona više nije potencijalna ili kandidat vakcina, već ona koja se može koristiti. Najviše izgleda da bude u upotrebi imaju one vakcine koje su ušle u treću, ili su se približile trećoj fazi istraživanja – rekao je dr Kon.

O ovom pitanju je danas na konferenciji za medije Kriznog štaba govorila i dr Darija Kisić Tepavčević.

– Kada će se uvesti neka vakcina postoji jasan protokol koji je baziran na stručnim elementima. Nikakav drugi parametar i kriterijum ne može da dođe u obzir. Kada je vakcina protiv kovida-19 u pitanju, iako se svi trude da je naprave, u ovom trenutku

nijedna nije niti u fazi da bi mogla da se primi u bližem vremenskom periodu. Tako da svima treba da bude jasno da sve vakcine koje su u upotrebi, prošle su sve bezbednosne kontrole i jednake su onima iz zemalja EU – istakla je zamenica direktora „Batuta“.

Ona je naglasila da se ne može definisati tačna vremenska odrednica kada će vakcina biti u upotrebi.

– Ni nabavka vakcine nije jednostavna. Potrebno je proceniti potrebu, količinu, raspisati tender i to se radi godinu dana unapred. Kada je u pitanju kovid 19 jeste sve specifično, ali to nije nešto što se broji u danima, a usudila bih se reći ni mesecima.

Mi se svi nadamo da je moguće imati vakcinu do kraja godine, jer bi nas to značajno ojačalo u borbi protiv korone, ali ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno. Nade se polažu u dve do tri kuće koje su pri kraju istraživanja – istakla je dr Kisić Tepavčević.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here