Home TEMA DANA FISKALNI SAVET NAJAVLJUJE KRIZU KOJA NIJE ZABELEŽENA JOŠ OD 1999.- POSAO GUBI...

FISKALNI SAVET NAJAVLJUJE KRIZU KOJA NIJE ZABELEŽENA JOŠ OD 1999.- POSAO GUBI VIŠE STOTINA HILJADA RADNIKA

1217
0
SHARE

Srbija je pod uticajem zdravstvene krize u drugom kvartalu ove godine, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku imala pad bruto domaćeg proizvoda od 6,5 odsto, što je najveće smanjenje proizvodnje posle 1999. godine, rekao je glavni ekonomista Fiskalnog saveta Danko Brčerević.

“Najveći pad tokom prethodnih kriza bio je u drugom kvartalu 2009. godine, kada je bio gotovo upola manji nego sada i iznosio je 3,5 i u trećem kvartalu 2014. godine, kada je bio četiri odsto usled poplava i ‘provalije’ u kojoj su se nalazile javne finansije zemlje”, rekao je Brčerević.

Istakao je da neka tumačenja rezultata iz drugog kvartala nisu bila objektivna, u šta spada izjava premijerke Ane Brnabić da je rezultat u drugom kvartalu bio mnogo bolji od očekivanja.

Pad BDP od 6,5 odsto nije bio iznenađenje, jer Fiskalni savet je, kako je rekao, prognozirao da će u drugom kvartalu 2020. pad BDP iznositi oko sedam odsto.

“Nije iznenađenje ni to da je pad proizvodnje u Srbiji u drugom kvartalu mnogo manji nego u većini drugih zemalja EU, gde je po prvoj proceni Evropskog statističkog zavoda pad BDP bio čak 14,4 odsto, preko dva puta dublji nego u Srbiji”, rekao je Brčerević.

Razlog za manji pad proizvodnje u Srbiji nije to što se, kako je rekao, vode uspešnije ekonomske politike od drugih, već to što je Srbija jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja.

U privredi Srbije, prema njegovim rečima, nije toliko veliko učešće delatnosti sa visokom dodatom vrednošću, poput autoindustrije, proizvodnje mašina i opreme i turizma, za kojima je u krizi snažno pala tražnja, već se ona u većoj meri oslanja na poljoprivredu, prehrambenu industriju, proizvodnju kućne hemije, koje u krizi nemaju pad.

Ocenio je da nije dobra praksa to što državni zvaničnici Srbije saopštavaju statističke podatke o privredi pre nego što ih objavi nadležna institucija RZS, što se potom koristi za pristrasno tumačenje podataka pre nego ih bilo ko vidi.

“Ako RZS ima spremne podatke nekoliko dana pre nego što se zvanično objave, ne vidim razlog zašto to oni prvi ne saopšte, a ako podaci nisu spremni, to je još veći problem, jer njihovo preuranjeno iznošenje u javnost može da napravi pritisak na RZS da se tome prilagođava”, rekao je Brčerević.

Malo je verovatno i da Srbija, kako je rekao, izbegne pad BDP do kraja godine, što je najavila Brnabić.

“I Fiskalni savet očekuje da se do kraja godine situacija nešto popravi u odnosu na drugi kvartal u kom je trajalo vanredno stanje, ali to poboljšanje iz više razloga neće biti dovoljno da preokrene negativne ekonomske tokove”, rekao je Brčerević.

Razlog zbog koga se očekuje da će se pad BDP produžiti do kraja godine je, kako je rekao, to što će neki delovi privrede, kao turizam, biti snažno pogođeni epidemijom tokom cele godine, što se ne očekuje brz oporavak zemalja EU u koje Srbija izvozi i što su značajno pale strane direktne investicije, koje su u prethodnim godinama bile važan pokretač rasta domaće privrede.

Drugi razlog je, kako je rekao, što će rezultati iz druge polovine godine porediti sa visokom bazom iz istog perioda 2019. godine, kada je BDP jednokratno povećan usled

izgradnje gasovoda Turski tok, pa Fiskalni savet ne očekuje da će se 2020. godina završiti sa nultim rastom kao što najavljuje Brnabić, već sa recesijom, odnosno padom BDP od oko tri odsto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here