Home TEMA DANA ŠOKANTNA TVRDNJA PAROVIĆA: NUKLEARNI LOBI HOĆE OD SRBIJE DA NAPRAVI POLIGION ZA...

ŠOKANTNA TVRDNJA PAROVIĆA: NUKLEARNI LOBI HOĆE OD SRBIJE DA NAPRAVI POLIGION ZA PROBE! EVO ŠTA ĆE SE DESITI..

492
0
SHARE

– Već nekoliko meseci traje intezivna kampanja nuklearnog lobija da se ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji.

Predvodnik tog lobija je Aleksandar Vučić koji je očigledno napravio dogovore sa pojedinim uticajnim ljudima sa Zapada da naša država bude jedan od poligona za afirmaciju novog tipa elektrana, a to su tzv. modularne nuklearne elektrane – tvrdi Miroslav Parović.

Parović kaže da građani Srbije moraju da znaju da taj tip elektrana još uvek nigde nije ušao u upotrebu, već se planira da do 2030. bude izgrađeno nekoliko postrojenja u SAD i u nama susednoj Rumuniji.

– Shodno tome jako je neodgovorno od strane predstavnika vlasti pričati o nekakvoj superiornosti ove tehnologije koja u praksi nije proverena, pa samim tim ni potvrđena.

Takođe, izgradnja nuklearnih elektrana bilo kog tipa stvara potpunu energetsku zavisnost, što znači da u čitavom eksploatacionom veku postoji obaveza da se kupovina goriva, tekuće održavanje i svi remonti vrše samo i isključivo od strane te korporacije od koje kupujete tehnologiju.

I konačno, Srbija ima hiljade stručnjaka iz oblasti termike i praktično nikoga iz oblasti nuklearnih tehnologija, što znači da bi dugo vremena morali da plaćamo ljude iz inostranstva da se bave našim elektroenergetskim sistemom – kaže predsednik Narodnog slobodarskog pokreta.

On kaže da je rešenje za budućnost srpskog energetskog sekora leži u izgradnji velikih hidroelektrana na preostalim lokacijama, izgradnji pametne distributivne elektro mreže

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

sposobne da upravlja većom količinom malih izvora električne energije kao i potrošnjom.

– Moramo vršiti postepenu supstituciju uglja zemnim gasom i u perspektivi vodonikom. U proces razvoja tehnologija za proizvodnju i eksploataciju vodonika moramo se kao država uključiti već sada jer imamo sve potrebne kapacitete za tako nešto i bili bismo među

prvima u jednom novom poduhvatu kojim pre svega Nemačka i Rusija planiraju da reše energetske izazove u budućnosti.

Ukupno gledano ovo bi bio najbolji način da se izvrši pravedna energetska tranzicija u Srbiji. Zbog svega upozoravam vlast da se ne igra sa ukidanjem moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana!

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Ujedno pozivam i sve opozicione kolege i pogotovo civilni sektor da budemo spremni da sprečimo naum Aleksandra Vučića i da ponovnim blokadama Srbije onemogućimo energetsko ropstvo koje nam se priprema – kaže Parović.

(pravda.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here