Home TEMA DANA ODNOSI RUSIJE I SAD DOŠLI SU DO OPASNE TAČKE- SUKOB JE BLIZU!

ODNOSI RUSIJE I SAD DOŠLI SU DO OPASNE TAČKE- SUKOB JE BLIZU!

801
0
SHARE

Odnosi Rusije i SAD došli su do opasne tačke, što je i iniciralo predlog o bezbednosnim garancijama, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„U uslovima kada su naši odnosi krivicom Vašingtona došli do opasne kritične linije hitno je potrebno preduzeti konkretne korake za smanjenje konfrontacije“, istakao je Rjabkov, dodajući da je situacija u odnosima Rusija-NATO neprihvatljiva za sve i potencijalno eksplozivna.

On je ponovio da uvlačenje Ukrajine u NATO stvara neprihvatljivu pretnju po bezbednost Rusije i nosi rizik za sve zemlje.

„Kao što je dobro poznato SAD i NATO-u, hipotetičko uvlačenje Ukrajine u NATO sa izgledima da se udarni raketni sistemi pojave kod naših granica sa minimalnim vremenom leta do Centralne Rusije stvara neprihvatljivu bezbednosnu pretnju po našu zemlju, istovremeno izazivajući ozbiljne rizike za sve uključene države“, naglasio je ruski diplomata.

Moskva ne isključuje da Zapad može da isprovocira vlasti u Kijevu na nepromišljene i opasne akcije.

Najozbiljnije shvatiti predlog Rusije

On je pozvao američku stranu da najozbiljnije shvati bezbednosne predloge Rusije, jer je „međunarodna situacija veoma napeta“.

Rjabkov ističe da se nacrti sporazuma Rusije sa SAD i NATO-om o garancijama bezbednosti moraju posmatrati u celini.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Tekstovi nisu sastavljeni po principu menija, gde se može odabrati jedno ili drugo – oni se međusobno dopunjuju i trebalo bi da se razmatraju u celini.

U svakom od tih dokumenata na svoj način su razrađeni različiti aspekti zabrinjavajuće situacije u Evropi, evroatlantskom regionu i Evroaziji.

Važan nam je kompleksan, sveobuhvatan pristup problemima u sferi bezbednosti“, naglasio je ruski diplomata.

Moskva je spremna da bukvalno sutra započne pregovore sa SAD u trećoj zemlji, a kao pregovaračka platforma već je predložena Ženeva. Rjabkov je poručio da je spreman da se sastane sa predstavnicima SAD i razgovara o bezbednosnim garancijama gde god žele.

Istovremeno konstatuje da bezbednosne garancije treba da budu pravne prirode, te da ne

postoji druga opcija zbog potpunog nepoverenja u obećanja SAD i NATO.

Rusija ne smatra da su njeni predlozi SAD i NATO-u o bezbednosnim garancijama očigledno neprihvatljivi.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

„Mislim da se situacija koja se razvila u Evropi i Evroaziji u poslednje vreme toliko radikalno razlikuje od svega što se dešavalo ranije, da se ovde ne mogu primeniti nikakvi šabloni, nikakvi standardi iz prethodnog iskustva se ne mogu ni na koji način prilagoditi ovoj situaciji“, pojasnio je on.

Kako je dodao, Moskva svojom inicijativom o garancijama nudi NATO-u i SAD da odnose pokrenu ispočetka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here