Home TEMA DANA ŠOKANTNA IZJAVA ŠOLCA O SRBIJI!

ŠOKANTNA IZJAVA ŠOLCA O SRBIJI!

481
0
SHARE

Kolumnistkinja „Nedeljnika“ Ljiljana Smajlović kaže da je neprijatno iznenađena izjavama nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Ne samo da je pomenu međusobno priznanje, nego je u Prištini insinuirao da dve zemlje koje se međusobno ne priznaju da uđu u EU, kazala je ona, a prenosi RTS. To je poruka, kako naglašava, da će Srbija ući u EU kada i Kosovo, što je potpuno šokantno.

„Kosovo nije dobilo ni bezvizni režim. Mi smo već deset godina formalni kandidat. Koliko će Kosovu biti potrebno da postane kandidat, osim ako bi postalo kandidat kao Ukrajina, preko noći, zato što smo politički odlučili da je to važno, nadam se da nije moguće da Kosovo dobije kanditaturu dok je takav tretman srpske manjine“, kaže ona i dodaje da će Kosovo čekati veoma dugo, a ako bi Srbija čekala da uđe kad i Kosovo, znači da se naša generacija pozdravi s tim.

Evropljani sebi ovako kažu: moramo da se pretvaramo da ćemo Ukrajinu brzo primiti u EU, da bismo se pretvarali, moramo da pokažemo da nešto radimo na Zapadnom Balkanu.

„Stvar je u tome što Evropljani, da bi stvorili predstavu da je učlanjenjem Ukrajine u EU

učinjena velika nada i perspektiva dok traje rat, imaju potrebu da kažu: mi primamo zemlje. Moraju da sakriju činjenicu da su nas stavili kao u zamrzivač i da se kiselimo i čekamo“, podvukla je Smajlovićeva.

Sve inicijative vezane za Balkan, kako dodaje, mogu da budu shvaćene u kontekstu pravljenja predstave da je EU bitna, da privlačna moć EU može da natera neku zemlju da radi stvari na određeni način.

„Kada su dolazili Šolc, Makron i Dragi, priča je bila – Evropljani dolaze, rekli su Zelenskom i njegovim savetnicima da ponovo počnu da pregovaraju sa Rusijom, što znači da ostave Putinu kontrolu nad teritorijama koje je osvojio. Oni to ipak neće, više im se sviđa

američki pristup – porazićemo Rusiju, ponizićemo je, strateški ćemo je poraziti i podržali su držanje Zelenskog – mi hoćemo oružje, mi nećemo da nas naterate na nove pregovore, uspeli su da nateraju i Šolca i Makrona da promene na neki način priču u Kijevu. Oni su došli, Makron je rekao: vi imate šansu“, rekla je Smajlovićeva.

Neusaglašenost evropskih lidera

Smajlovićeva kaže da Vašingotn može da minira svaki mirovni proces, kao što je bilo u Bosni, koliko je potpisano sporazuma a ništa od njih nije bilo sve dok Amerikanci nisu rekli – sada ćemo da završimo rat u Bosni sa našom intervencijom.

Prema njenim rečima, postoje neka neslaganja između evropskih lidera, jer imate Poljsku koja kaže „moramo poraziti Rusiju“.

Podseća da Makron nikada to ne kaže, on kaže Rusija ne sme da pobedi, a Ukrajina ne sme da izgubi.

„Francuzi, Nemci i Italijani žele da se nastave pregovori, to želi i njihovo stanovništvo, novo istraživanje raspoloženja u EU – više ljudi u EU, a posebno u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji želi da se počnu razgovori o miru i više građana misli da je logično da Ukrajina napravi neke ustupke Rusima kako bi prestao rat“, istakla je Smajlovićeva.

Novi momenat je, kako ističe, što je počela da se ukazuje ta pukotina između tih zemalja i što Makron i Šolc pokušavaju ono što je njihova politika predstave kao politiku EU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here