Home TEMA DANA ŠOK U PRIŠTINI PA KOD VUČIĆA- SA ČIME LAJČAK STIŽE U SRBIJU?

ŠOK U PRIŠTINI PA KOD VUČIĆA- SA ČIME LAJČAK STIŽE U SRBIJU?

702
0
SHARE

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, posle dvodnevne posete Prištini, stiže u Beograd.

Lajčak je, prema najavama iz Brisela, trebalo da ubedi tamošnje zvaničnike da za pregovarački sto vrate pitanje zajednice srpskih opština i tako omoguće nastavak dijaloga, danas po podne stiže u Beograd, gde će se sastati sa najvišim predstavnicima vlasti.

Sa kakvim rezultatom na večerašnji razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem stiže Lajčak znaće se možda nešto konkretnije posle konferencije za medije koju je najavio za danas pred polazak za Beograd, ali, sudeći po dosadašnjem toku razgovora – Lajčakova mislija u Prištini nije uspela.

Još pre nego što je avion u kom je bio Lajčak sleteo u Prištinu, specijalnom izaslaniku EU je iz kosovske vlade stigla poruka da od formiranja zajednice srpskih opština nema ništa, a onda su mu i HašimTači i Avdulah Hoti poručili da je za njih jedina tema dijaloga uzajamno priznanje i da ništa neće biti primenjeno pre toga.

I predstavnici političkih partija sa kojima se Lajčak sastao, kao i civilni sektor, sudeći po informacijama sa društvenih mreža i medija, apostrofirali su dijalog kao proces koji se podrazumeva, ali čiji je cilj isključivo konačni sporazum Beograda i Prištine, odnosno međusobno priznanje.

“Razgovaramo o konačnom sporazumu o uzajamnom priznanju. Ništa se neće primeniti, dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju i dok ne bude ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena”, jasan je bio Hoti, a ni od ostalih sagovornika Lajčak nije čuo drugačije tonove.

Šta u takvoj situaciji Lajčak, sem što, kako je izjavio, očekuje predlog Prištine za nastavak implementacije briselskog sporazuma, može da traži i ponudi Beogradu, da bi dijalog bio nastavljen?

“Dalekosežnu odluku”, kako je definisao očekivanja Brisela od Aleksandra Vučića, sigurno ne može.

Bez obzira na uverenje specijalnog izaslanika EU da je vreme da se proces dijaloga privede kraju i postigne sveobuhvatni sporazum, konačnog rešenja neće biti bez kompromisa, nepromenjen je stav Srbije i njenog predsednika.

Verovatno svestan toga, posrednik u dijalogu EU, je u intervjuu za Kord (Cord) naglasio da će EU obezbediti onoliko vremena koliko je neophodno da se do dogovora dođe bez veštačkog ubrzavanja.

“Iskustvo me je naučilo da nikada nije dobro nametati veštačke rokove i lično nisam postavio nikakav rok”, poručio je Lajčak.

“Neću trgovati teritorijom Kosova niti činiti ustupke”

“Neću trgovati teritorijom Kosova niti činiti ustupke”, izjavio kosovski premijer Avdulah Hoti u intervjuu za emisiju “Balkan” na ABC News.

Premijer privremenih prištinskih institucija izjavio da, kada je reč o dijalogu sa Beogradom, neće prihvatiti rešenje koje ostavlja otvorena pitanja, prenosi Zeri.

“Neću trgovati teritorijom Kosova niti činiti ustupke”, rekao je Hoti u intervjuu za emisiju “Balkan” na ABC News.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here