Home MAGAZIN „TURSKA NA IVICI DA PREĐE CRVENU LINIJU U RATU U NAGORNO-KARABAHU..“

„TURSKA NA IVICI DA PREĐE CRVENU LINIJU U RATU U NAGORNO-KARABAHU..“

1675
0
SHARE

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sve je bliži da pređe “crvenu liniju” kada je reč o Nagorno-Karabahu, pošto je taj sukob mnogo drugačiji od onih u Siriji i Libiji, kazao je politički analitičar Kerim Has.

Generalni direktor Saveta za ruske spoljne poslove Andrej Kortunov, trusta mozgova koji je povezan sa ministarstvom spoljnih poslova Rusije, izjavio je nedavno da je odnos između Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina “minsko polje”, i istakao da je prvi čovek Turske prešao liniju i da je “blizu mine” zbog mešanja u sukove u Nagorno-Karabahu.

Odnos Putina i Erdogana je navodno kao minsko polje

– Iako crvena linija” još nije prekoračena, Erdogan ozbiljno ide Putinu na živce – kazao je Has i dodao da su odnosi dva lidera bili su napeti i pre 27. septembra kada su ekskalirali sukobi u tom području, prenosi portal „Ahval“.

Rusija i Turska uspele su da formiraju odnos koji je koristan za obe strane, ali su se suočavale sa komplikacijama koje su nastajale tokom sukoba u Siriji i Libiji, gde su te dve zemlje podržavale suprotne frakcije. Kako smatra Has, oni su strateški partneri i takmičari u jednom pogledu, odnosno direktni opotentni u drugim slučajevima.

Međutim, kako ocenjuje ovaj analitičar, Nagorno-Karabah je od velike važnosti za Rusiju. Obe zemlje slale su svoje vojne savetnike, plaćenike i vojnike u Siriju i Libiju, ali slični

postupci Turske u tom regionu koji je blizu Rusije mogao bi da dovede od nenamerne ekslalacije i trajnog narušavanja partnerstva dve države.

– Putin neće dozvoliti da se u većoj meri Turska meša u dešavanja u Karabahu, koji je poznat po tome da predstavlja “rusko dvorište” – kaže Has.

Rusi podržavaju i jedne i druge

Ovaj analitičar ističe da Rusija gaji dobre odnose sa obe strane – ima odbrambeni pakt sa Jermenijom, koja je njen tradicionalni saveznik, a nedavno je „otoplila“ odnose sa Azerbejdžanom. Takođe, Moskva prodaje oružje obema stranama.

Turska, sa druge strane, nije krila otvorenu podršku prema Azerbejdžanu pošto te dve države gaje dugogodišnje kulturološke, istorijske i ekonomske veze.

Ankara je pružila vojnu podršku zvaničnom Bakuu u sukobima koji su 27. septembra esksalirali između Jermena i Azerbejdžanaca.

900 plaćenika stiglo u Azerbejdžan pre eksalacije

Jermenija, Rusija, Francuska i Iran optužile su Tursku da je poslala borce iz Sirije u Azerbejdžan. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je prošle nedelje da je “jako zabrinuto” zbog angažovanja sirijskih i libijskih plaćenika u regionu Nagorno-Karabah.

Kako javlja Opservatorija za ljudska prava, navodno je 900 plaćenika iz Sirije stiglo u Azerbejdžan, a angažovala ih je privatna turska kompanija koja se bavi bezbednošću.

(Informer)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here