Home TEMA DANA ŠOK PRIZNANJE LONČARA: ŽELIM DA NAGLASIM, NE MOŽEMO DA TVRDIMO DA JE...

ŠOK PRIZNANJE LONČARA: ŽELIM DA NAGLASIM, NE MOŽEMO DA TVRDIMO DA JE NEKO PREMINUO OD KOVIDA JER…

539
0
SHARE

Lončar je podsetio da su i u drugim zemljama rađene analize o tome, navodeći da je Engleska radila reviziju i da su rekli da svi slučajevi koji su umrli, a bili PCR pozitivni, ne znači da su umrli od korone, pa su te brojeve smanjili.

“Imate i primere drugih zemalja, pa je tako Kina u nekim svojim analizama i revizijama povećala broj umrlih za 50 odsto, a Teksas za osam odsto”, rekao je Lončar i zaključio:

“Mislim da je ovo nešto čime će se svi baviti u narednom periodu. Hteo sam da izađemo pred građane Srbije sa onim što smo obećali. Ne možemo da kažemo šta je tačan uzrok smrti, ali smo hteli da obuhvatimo sve ono što može da se poveže sa koronom”.

U prethodne četiri godine povećana smrtnost za 70%

U Srbiji je u prethodne četiri godine smrtnost povećana za oko 70 odsto u odnosu na prosek od 2012. do 2016. godine, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Najveći broj smrtnih ishoda u našoj zemlji zabeležen je u decembru 2020 godine, rekao je Lončar na predstavljanju rezultata Komisije za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid -19.

On je naglasio da su u tu statistiku uračunati svi pacijenti, ne samo oboleli od korone i da podaci pokazuju da je u Srbiji statistički manje smrtnih ishoda nego u Sloveniji, Litvaniji, Bugarskoj.

Kaže da će se u narednim danima izaći sa preciznijim podacima za mlađu populaciju, ali da se zna da je tri četvrtine preminulih bilo starije od 65 godina.

Na pitanje novinara zašto do sada nije urađena nijedna obdukcija pacijenata koji su imali koronu, Lončar kaže da su Svetska zdravstvena organizacija i struka to najstrože zabranili.

“Nismo mogli protiv toga i mislim da bismo bili ozbiljno sankcionisani da smo to uradili”, rekao je Lončar.

(tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here