Home TEMA DANA SLOBODAN SAMARDŽIĆ: EVO KAKO ĆE SE ZAVRŠITI PREGOVORI OKO KOSOVA- OVO SU...

SLOBODAN SAMARDŽIĆ: EVO KAKO ĆE SE ZAVRŠITI PREGOVORI OKO KOSOVA- OVO SU ČINJENICE I SVE ŠTO KRIJU

2939
0
SHARE

Evropska unija nije bila sposobna da natera kosmetske Albance da realizuju briselski plan o ZSO, ali ni da primeni sankcije zbog enormnih carina, za šta je imala osnova u svom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa tzv. Kosovom.

Za sve to vreme (2015-2019) SAD su problem tretirale na relativno niskom diplomatskom nivou. Sada su oba ova činioca znatno pojačala aktivnost. Nekako su uspeli i da podele poslove: SAD treba da ojača ekonomsko-finansijski mamac, a EU da nastavi sa svojom agendom međusobnog priznanja.

A kako se ponašaju Srbija i „Kosovo“ u svojim ulogama objekata ovih dveju komplementarnih politika? Isto kao i do sada: kosmetski Albanci čvrsto drže svoju odbrambenu poziciju prema bilo kakvoj koncesiji Srbiji; a „Srbija to sam ja“ ponovo nastoji da bude hiperaktivna u svom nesvakidašnjem lično-političkom projektu.

Pa pošto strane-objekti ne menjaju svoje pozicije, ni gospodari situacije nemaju potrebu da menjaju svoje navike. Ukratko, ponovo se oko Srbije plete mreža bez bojazni da će neko ko je zastupa, a to je samo i isključivo jedan čovek, bar pokušati da tome stane na put. Kako to sada i ovde konkretno izgleda?

Kosmetski Albanci odbili su da dođu na zakazani sastanak „na vrhu“ u Brisel (25. septembar), jer su još ranije stavili do znanja da o ZSO neće da razgovaraju.

Time nisu izrazili samo svoj negativan stav, nego su i onemogućili Vučića da odigra svoju pozitivnu rolu – da ako treba pogine za ZSO. Kako je, međutim, reagovala EU? Reagovala je istovremeno bedno i opasno.

Bedno: jer ne samo da nije sankcionisala kosmetske Albance za najnoviju opstrukciju nego je našla providan način da izbegne objašnjenje o pravom razlogu neodržavanja sastanka, tako što je sam Miroslav Lajčak objavio da jedan saradnik ima koronu virus!

Ali, ovu bedu izgovora prekriva opasna namera ovog „posrednika“ (EU) da albansku obavezu iz Prvog briselskog sporazuma koja se tiče ZSO nadalje prenese na onaj obavezujući pravni sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji.

Ovu nameru je saopštio portparol EU Peter Stano na dan albanske opstrukcije sastanka u Briselu rečima: „Budimo jasni, ovo pitanje (ZSO, prim. S. S) mora biti rešeno kao deo sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na prvom sastanku lidera u julu, a potvrđeno 7. septembra“ (Politika, 25. septembar, str. 1).

Portparol je rekao ono što Lajčak nije hteo: EU je opet popustila pod albanskim pritiskom i odustala da pitanje ZSO rešava kao nezavršen posao Briselskog sporazuma. To će neposredno biti deo novog sporazuma, ovoga puta onog o priznanju „Kosova“.

Rekao je i više od toga (što je još gore): da je to bilo već dogovoreno sa „liderima“ Srbije i „Kosova“. (Kladim se da nije mislio na Marka Đurića.) I to je pravi rezultat albanske politike sabotaže i Vučićeve „proaktivne“ politike. Taj do sada stvarno ništa nije odbio.

Sa ove tačke, ne zna se samo da li će kosmetski Albanci i na direktnim pregovorima u vezi „međusobnog“ priznanja prihvatiti ZSO, tu inače šarenu lažu iz sopstvenog ustava.

Kako stvari idu, njihova politika apsolutnog dobitka ima sve veće izglede. Oni žrtvuju vreme priznanja od Srbije da bi dobili sve, tj. da ne bi dali ništa, pa ni ono tričavo „nešto“ što bi zadovoljilo Vučića. On je mogao i ranije da prekine ovu hazardersku igru na račun Srbije, ali nije iz vrlo opakih razloga.

Da nije tako, iskoristio bi poslednju priliku, a to je bilo nedavno albansko odbijanje, da zaustavi ovo ponižavanje Srbije. Jasno je kao dan: ako ZSO nije više obaveza iz Briselskog sporazuma, zašto se on odmah ne poništi. Samim tim i obaveze Srbije iz ovog dokumenta bez obzira što ih je Vučić uredno a štetno po Srbiju sve izvršio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here