Home TEMA DANA SITUACIJA JE IZUZETNO OZBILJNA: STRUČNJACI OTKRILI KO STOJI IZA UHAPŠENIH IZRAELACA KOJI...

SITUACIJA JE IZUZETNO OZBILJNA: STRUČNJACI OTKRILI KO STOJI IZA UHAPŠENIH IZRAELACA KOJI SU PRAVILI HAOS NA PROTESTIMA

1019
0
SHARE

Srpska služba bezbednosti privela preksinoć dvojicu muškaraca – Romana Levina iz Ukrajine i Artura Furmana iz Kirgistana, obojicu sa izraelskim državljanstvom i pasošima.

Proteste tokom kojih su huligani napadali policiju, palili i rušili po Beogradu, ali i u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, bez sumnje su organizovale strane obaveštajne službe, a sve sa ciljem da oslabe Srbiju kako bi potpala pod njihovu kontrolu, ocenjuju stručnjaci za bezbednost.

U prilog tome ide činjenica da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) privela preksinoć dva muškarca – jednog iz Ukrajine i jednog iz Kirgistana, obojicu sa izraelskim državljanstvom i pasošima.

Oni se, naime, sumnjiče da su izazivali nerede tokom nasilnih protesta u Beogradu. U pitanju su izraelski državljani Roman Levin (1999), rođen u Ukrajini, i Artur Furman (2002), rodom iz Kirgistana, koji su tokom protesta prethodnog dana zatečeni kako vuku džakove šuta na kolovoz, odnosno izvlače na ulicu kontejnere, koje su prevrnuli na kolovozne trake i pokušali da zapale. Operativci BIA su juče obavili razgovor s njima.

Ušli preko Surčina

– Inače, zbog navedenih aktivnosti Levina i Furmana su pripadnici MUP Srbije priveli prethodne večeri, ali su oni, nakon konsultacija sa zamenikom dežurnog javnog tužioca prvog OJT, kao i dežurnim sudijom za prekršaje, koji su se izjasnili da nema osnova za njihovo postupanje, pušteni ubrzo nakon toga – naveo je izvor.

Furman je, kako je utvrđeno, u Srbiju ušao 19. juna 2020. preko graničnog prelaza Surčin, dok je Levin u Srbiju ušao 3. jula, takođe preko prelaza Surčin. Ovo je samo još jedan pokazatelj da su neredi instruirani od strane inostranih službi.

Hibridni rat

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, nema dilemu da iza svega stoji dobro organizovana obaveštajna služba.

– Način na koji se radi, kako se napada policija, kako se napadaju objekti, jasno pokazuje da je sve ozbiljno organizovano. Sve to jasno ukazuje da ovo sigurno nisu demonstracije koje je organizovao neki Janko Veselinović, niti Dragan Đilas ili Vuk Jeremić. Zato bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čim se vrati iz Pariza, morao hitno da zakaže sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, jer je situacija izuzetno ozbiljna.

Srbija je pod udarom hibridnog rata s ciljem da se podvlasti, da izgubimo samostalnost i da nam se u drugom centru moći diriguje šta treba da radimo, da budemo eksponent strane politike na Balkanu. To je vrlo opasno – upozorava Dragišić.

Prof. dr Miroslav Bjegović, specijalista za terorizam i organizovani kriminal, ističe da su orkestrirane demonstracije u Beogradu proizvod isključivo bezbednosnih službi iz okruženja koje se nalaze pod kapom velike i moćne, dobro poznate obaveštajne službe koja je nalogodavac izazivanja nemira u prestonici s ciljem destabilizacije Srbije, legalno izabrane vlasti, a prvenstveno predsednika Vučića.

Logistika

– Upravo su u prethodnim danima ušle u Srbiju male kriminalne, narko-grupe iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Kosova i Ukrajine radi izvršenja zajedničkog zadatka, a gde im dobrodošlicu i logistiku priređuju pojedini delovi domaće opozicije. Koriste se klasične metode „podmetanja“ gde se u javnosti plasira negativna uloga Rusije, pa čak i optužbe

za organizovanje protesta želeći na taj način raskinuti bliske odnose Srbije i Rusije, a naročito izrazitu podršku Rusije u budućim pregovorima o Kosovu, što i jeste glavni cilj zapadnih centara moći – kaže Begović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here