Home TEMA DANA AMERIČKI DOKTOR: U GODINAMA NAKON KORONE BIĆE „EPIDEMIJA“ OVE BOLESTI, A KADA...

AMERIČKI DOKTOR: U GODINAMA NAKON KORONE BIĆE „EPIDEMIJA“ OVE BOLESTI, A KADA SE ONA JAVI- TO JE TAČKA BEZ POVRATKA

737
0
SHARE

Istaknuti američki doktor koji već 15 godina proučava bolesti pluća upozorio je na predstojeću dugoročnu zdravstvenu krizu koja bi mogla da usledi nakon pandemije korona virusa.

Doktor Sasan Rafi, koji je sproveo opsežno istraživanje plućne fibroze, jednog od oboljenja koje je povezano sa pacijentima zaraženim korona virusom, tvrdi da je hiljade Amerikanaca hospitalizovanih sa zbog virusa suočeno sa „bombom koja otkucava“, čak i nakon što se oporave od infekcije.

Doktor tvrdi da oni kojima je dijagnostikovana plućna fibroza nakon nedelja provedenih na respiratoru imaju nakon toga šokantno visoku stopu morbiliteta, veću i od većine pacijenata sa karcinomom.

Plućna fibroza je bolest koja se javlja kada je plućno tkivo oštećeno i prošarano ožiljcima i mogu je uzrokovati agresivni virusi poput korone. Ovakvo zadebljano i oštećeno tkivo otežava pravilan rad pluća i razmenu kiseonika i može da dovede do otežanog disanja.

Dr Rafi, anesteziolog i glavni medicinski direktor kompanije „Upright Pharmaceuticals“, kaže da bi mnogi hospitalizovani pacijenti, čak i nakon potpunog oporavka od infekcije, ipak mogli da umru od plućne fibroze.

– Plućna fibroza daje prognozu od tri godine, što je gore od mnogih vrsta karcinoma, a trenutno ne postoji optimalno lečenje – objašnjava on.

Dr Rafi kaže da čak i ako pacijent preživi hospitalizaciju i nekoliko nedelja sa tečnošću u plućima, on je i dalje u opasnosti od dugoročnih posledica kao što je fibroza.

– Dakle, ono što radimo je da skeniramo pluća i ako vidimo fibrozu to nam govori da se njihovi životi možda neće vratiti. To je tačka bez povratka. Fibroza je progresivna bolest. Možete se osećati dobro, ali ona nastavlja da se pogoršava – rekao je.

Američki doktor kaže da će neki pacijenti možda ostati vezani za respirator celog života, dok će drugima možda trebati transplantacija pluća.

Dr Rafi proučava plućnu fibrozu od 2005. godine, od kada je doktorirao iz molekularnu, ćelijsku i sistemsku fiziologiju na univerzitetu u Dejvisu. Sada njegova kompanija u saradnji sa brojnim univezitetima pokušava da pronađe tretman za tu opasnu bolest.

Dr Rafi tvrdi da, ako vlade ne bude obraćala pažnju na njegov rad i njegovih kolega, svetu predstoji velika zdravstvena kriza.

– Ne radi se samo o tome ko će umreti od virusa tokom pandemije. Stvar je u tome šta će se dešavati u godinama nakon što virus nestane. Potencijalne razmere ovog problema su ogromne – rekao je on za „Dejli mejl“, a sa njim se složio i njegov kolega doktor Endrju Jang.

Dr Jang kaže da će, prema poslednjim procenama, oko 40 odsto pacijenata doživeti ekstremni imuni odgovor, poznat kao sindrom akutnog respiratornog distresa, koji može dovesti do plućne fobroze.

Podaci nakon epidemije SARS-a 2004. godine pokazali su da je veliki procenat preživelih doživeo plućnu fibrozu i smanjenu funkciju pluća.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here