Home TEMA DANA SAD JE JASNO ŠTA RUSI SPREMAJU! Američki izveštaj OTKRIO SVE

SAD JE JASNO ŠTA RUSI SPREMAJU! Američki izveštaj OTKRIO SVE

614
0
SHARE

Javni nastupi ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua na događajima u vezi sa „specijalnom operacijom“ mogu ukazivati na pripreme za novu etapu rata, smatra američki Institut za proučavanje rata.

Prošle nedelje, ruski predsednik je učestvovao u dugom sastanku sa vojnim vrhom o Ukrajini, a Šef ruskog ministarstva odbrane Sergej Šojgu je došao u inspekciju ruskih trupa u zoni „specijalne operacije“,

„Ovakva dešavanja ukazuju da se Rusija sprema za novu ofanzivu na Ukrajinu u narednim mesecima“, navodi Institut u svom izveštaju.

Po mišljenju Instituta, Putinov sastanak sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, zakazan za danas, je takođe „pokušaj stvaranja uslova za novu etapu rata”.

„Putinov sastanak sa vojnim komandantima, poseta Šojgua linijama fronta i sastanak Putina i Lukašenka sugerišu novu fazu u planiranju i vođenju rata, te se može zaključiti da Rusi planiraju nastavak ofanzivnih operacija protiv Ukrajine u narednom periodu“, smatra organizacija.

Istovremeno, sposobnost Rusije da sprovodi takve operacije ostaje pod znakom pitanja.

„LJudstvo koje Rusija formira od mobilisanih rezervista i godišnjeg jesenjeg regrutacionog ciklusa neće biti dovoljno pripremljeno da izvede brz i efikasan mehanizovani manevar“, tvrdi Institut.

Takođe, po njihovom mišljenju, Rusija se muči sa problemima snabdevanja snaga koje se već bore u Ukrajini, a ti problemi neće moći da budu rešeni u skorije vreme.

„Putin bi ipak mogao da naredi nastavak velikih ofanzivnih operacija ove zime, međutim, ne treba preceniti sposobnost ruskih ili kombinovanih rusko-beloruskih snaga da ih uspešno izvedu“, zaključuje Institut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here