Home TEMA DANA RUSKI NOVINAR OTKRIO ŠOKANTNE PODATKE: ZAPAD JE NA PUTU DA VUČIĆA PUSTI...

RUSKI NOVINAR OTKRIO ŠOKANTNE PODATKE: ZAPAD JE NA PUTU DA VUČIĆA PUSTI NIZ VODU!

581
0
SHARE

Sisojev je ocenio da je novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nepoznanica, pre svega za srpske političare i dodao da je predsednik Srbije najavio podršku entitetu Republici Srpskoj.

“Za neke političare u Srbiji scenario Donbasa je veoma privlačan. Ipak, ne može biti dozvoljeno da scenario koji je realizovala Rusija 2014. realizuje i Srbija 2021. godine. To je Evropa, a u BiH ima zapadnih vojnika i garant je NATO”, rekao je Sisojev.

On je ponovio kako Zapad ono što je dozvolio Rusiji, neće i Srbiji.

“Rusija će, po cenu sukoba sa Zapadom, braniti svoje interese u Ukrajini, ili Gruziji, ali to

ne znači da će po istoj ceni braniti svoje ili interese Srbije na Balkanu. Za Rusiju Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza nisu isto”, poručio je Sisojev.

Rusija, smatra, nije zadovoljna novom vlašću u Crnoj Gori jer nije ispunila ključna očekivanja, odnosno ukinula sankcije Moskvi i realizovala neku vrstu zamrzavanja članstva u NATO-u.

“Rusija ne može da bude zadovoljna ovim vlastima i premijer Krivokapić je to priznao kad je kazao da je ministar Sergej Lavrov poručio da će Rusija suditi po delima, a ne rečima”, rekao je Sisojev.

Komentarišući navode da je glavni partner Vučića u Crnoj Gori zapravo lider GP URA i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, Sisojev podseća da Beograd, kao i DF, žestoko napadaju Demokrate i to posebno preko tabloida koji su pod Vučićevom kontrolom.

“Gotovo nijedan tabloid skoro ništa kritički ili uvredljivo ne objavljuje u odnosu na Dritana Abazovića i to očigledno navodi na zaključak da su to mogući interesi ili dilovi koji postoje. Podržavaš DF, ali zašto napadaš jedan deo, a ne drugi ostatka vladajuće koalicije. Ima nešto iza toga”, zaključio je Sisojev.

Može li neko „iz sistema“ da zameni predsednika Vučića?

Nerealno je očekivati da će neko iz postojećeg „sistema“ zameniti u skorije vreme Aleksandra Vučića na poziciji predsednika Srbije jer je aktuelni „naprednjački“ establišment građen na način da su „interesi iznad ideologije“, odnosno „poslušnost vođi“ glavni je princip, kaže za Danas izvor iz diplomatskih krugova.

Naš sagovornik tako komentariše tvrdnje koje je u intervjuu za podgorički Gradski radio izneo Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog Komersanta za Balkan.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, vodeće zemlje Zapada ne doživljavaju Nebojšu Stefanovića, aktuelnog ministra odbrane, kao nekoga ko bi „imao kapaciteta“ da se „odmetne od Vučića“ i „započne  sopstvenu priču“, jer on „ima izrazito negativan imidž u javnosti, čega je i sam svestan“. Istovremeno, smatra se da Stefanović i da odluči da okrene leđa naprednjacima ne bi imao dovoljno sledbenika iz  stranke da krene da gradi svoju partijsku infrastrukturu.

„SNS je uspostavljena kao izrazito liderska stranka, a lični rejting Aleksandra Vučića i dalje višestruko nadmašuje popularnost njegove partije. Takođe, za naprednjake važi pravilo da su isprepletani interesima, pre svega poslovnim, koji su u dubokoj senci političke ideologije, pa je nerealno očekivati da bi neko iz vrha stranke bio spreman u ovom trenutku, a i u neko skorije vreme, da se odrekne lagodne pozicije koju je stekao otkako je SNS na vlasti i upusti se u politički poduhvat sa nepopularnim Stefanovićem“, objašnjava zapadni diplomata za naš list.

Povodom tvrdnje Genadija Sisojeva da je Zapad „na putu da pusti niz vodu“ predsednika Srbije, izvor Danasa kaže da je „sve moguće ako se posmatra na duži rok“, ali da EU i SAD i dalje gaje nadu da će Srbija predvođena Vučićem uspeti da sa Kosovom postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here