Home TEMA DANA RUSI PONOVO UVODE NUKLEARNI TENK: ARMATA ĆE ISPALJIVATI MALO SLABIJE BOMBE OD...

RUSI PONOVO UVODE NUKLEARNI TENK: ARMATA ĆE ISPALJIVATI MALO SLABIJE BOMBE OD ONIH BAČENIH NA HIROŠIMU (VIDEO)

140
0
SHARE

Kako je Armata dizajnirana tako da će u budućnosti moći dodatno opremiti 152 mm pištolj, možda ćemo videti povratak tenka koji je nuklearno sposoban na bojno polje.

Neki ruski izvori pokušali su da diskredituju ovu korisnost nuklearnog tenka.

Međutim, njihovi argumenti, da bi nuklearna granata bila neverovatno samodestruktivna i da su redovne granate sa osiromašenim uranijumom bolje za protivtenkovsku borbu, kontradiktorne su drugim ruskim tvrdnjama i zanemaruju otpor oklopa prema nuklearnim ispadima.

Sergej Kuznjecov tvrdi da glavni top ima Armata ima domet od 4 km. Ignorišući da se ovo verovatno odnosi na trenutnu 125-milimetarsku naoružanu verziju, a ne na verziju 152mm koja bi mogla biti nuklearna, Rusija je sama tvrdila da Armata može nabaviti i uništiti ciljeve do 12 km.

Iako se brojka udaljenosti od 12 km odnosi na ATGM-ove, ne postoji balističko ograničenje koje bi sprečilo ispaljivanje nuklearne granate na 12 km iz Armate.

Čak i na udaljenosti od 4 km, tenk koji ispaljuje nuklearnu granatu od 1kt verovatno bi bio u redu. Kao što je gore rečeno, rezervoari su otporni na ispadanje zbog sistema filtracije, zračenja zbog obloga i eksplozivnog talasa zbog aerodinamičkog dizajna. Talas eksplozije 1kt granate većine modela bi dostigao samo oko 1 km.

Druga tvrdnja Kuznjecova da je lakše postići veću penetraciju upotrebom osiromašenog uranijuma zanemaruje svrhu nuklearne školjke.

Taran je stvoren da koristi svoju nuklearnu energiju granate za početak napada, a zatim kasnije pomoću ATGM-ova da probiju oklop.

Početni nuklearni projektili bili bi ispaljeni kako bi poremetili neprijateljsku elektroniku i ubili meke ciljeve, a ne direktno na neprijateljske tenkove u pokušaju da prođu u njih.

(Kurir)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here