Home TEMA DANA RAT U UKRAJINI ISPROVOCIRAĆE NIZ NOVIH KRVAVIH KONFLIKATA- OVO SU NOVA ŽARIŠTA..

RAT U UKRAJINI ISPROVOCIRAĆE NIZ NOVIH KRVAVIH KONFLIKATA- OVO SU NOVA ŽARIŠTA..

349
0
SHARE

Sličan problem ima Moldavija sa Pridnjestrovljem, koje je svoje odvanjaje objavilo još u doba postojanja SSSR-a, a sa njegovim raspadom otcepilo se i de-facto. I tamo su

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

devedesetih vođene borbe, doduše ne takvih razmera kao u Karabahu. Pridnjestrovlje je izborilo samostalnost od Moldavije, premda tu samostalnost niko zvanično nije priznao.

Pitanje vraćanja Pridnjestrovlja u sastav Moldavije počelo je da se postavlja godinama ranije, naročito od kad je na vlast došla prozapadna predsednica Maja Sandu. Ona je odmah postavila zahtev za povlačenje ruskih mirotvoraca iz Pridnjestrovlja, ali je naglasila da se povratak regiona matici neće sprovoditi oružanom silom.

Nova realnost u Ukrajini može dati razlog Moldaviji da interveniše ukoliko ruski mirotvorci odu da ratuju u Ukrajini. Ipak, treba imati u vidu da je armija Moldavije prilično mala i slaba.

Ne treba izgubiti iz vida da je moguć konflikt na severu Kazahstana, gde u većini živi rusko stanovništvo koje kazahstanske vlasti manje ili više suptilno pritiskaju da napušta

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

zemlju. Verovatnoća takvog sukoba trenutno je prilično niska, ali on nije isključen ukoliko Kazahstan odustane od proruskog kursa u spoljnoj politici.

Neki analitičari vide i opasnost od napada avganistanskih talibana na susedne zemlje Centralne Azije ili makar od povećavanja svog uticaja u regionu. Sa početkom rata u Ukrajini ruska strana je počela ojačavati položaje na zapadnoj granici, što može oslabiti granice u Centralnoj Aziji.

Granica Tadžikistana je, naprimer, umnogome zaštićena ruskim jedinicama, a sa njihovim slabljenjem moguće je jačanje radikalnih snaga sa eventualnom eskalacijom sukoba. Nešto slično dogodilo se u Tadžikistanu od 1992. do 1997. godine, kada se posle raspada SSSR razbuktao građanski rat, u kom su na strani opozicije ratovali radikalni islamisti, a na strani vlade ratovala je Rusija.

Kao zaključak može se reći da rat u Ukrajini utiče na mnoge promene po celom svetu, u okviru toga može rasplamsati stare konflikte na postsovjetskom prostoru, a zbog krize izvoza hrane konflikti mogu započeti i u drugim zemljama, naročito u najsiromašnijim i najnestabilnijim na teritoriji Afrike i Bliskog Istoka.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here