Home TEMA DANA RAT SE RAZBUKTAVA- POSLEDNJE INFORMACIJE: TURSKA SE OTVORENO UMEŠALA U SUKOB- OBORILA...

RAT SE RAZBUKTAVA- POSLEDNJE INFORMACIJE: TURSKA SE OTVORENO UMEŠALA U SUKOB- OBORILA JERMENSKI JURIŠNI SU-25

625
0
SHARE

Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu u Karabahu da položi oružje
Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

TURSKA SE OTVORENO UMEŠALA U SUKOB

Turska se otvorena umešala u borbe za Karabah. Naravno, na strani muslimanskog i turkojezičnog Azerbejdžana.

Njen lovac F-16 oborio je jermenski jurišni avion Su-25, saopštila je portparolka jermenskog ministra odbrane Šušan Stepanjan.

Navela je da je pilot poginuo.

Turski lovac je uzleteo sa aerodroma azerbejdžanskog grada Gjandža i štitio je azerbejdžanske bombardere i dronove koji su tukli jermenska naselja Vardenis, Mets Masrik i Sotk na teritoriji  Jermenije.

Stepanjan je precizirala da je turski avion bio u dubini od 60 kilometara unutar teritorije Azerbejdžana, na visini od 8,2 hiljade metara.

Visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovannisjan izjavio je da Turska „vrši direktnu agresiju na Jermeniju“.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da je njegova zemlja spremna da podrži Azerbejdžan i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju.

Rusija je upozorila da bilo kakve i bilo čije izjave o vojnoj podršci Azerbejdžanu ili Jermeniji „samo dolivaju ulje na vatru sukoba između tih zemalja“.

Azerbejdžan je, inače, objavio da će njegove oružane snage uništiti raketne sisteme Jermenije S-300 ukoliko budu primaknuti teritoriji  Karabaha.

Zvanični Baku kuražno tvrdi da je tokom dva poslednja dana „srušio mit o nepobedivosti jermenske armije“.

Ratna propaganda je ratna propaganda, ali Baku vrlo dobro zna da turski lovac ne bi mogao da nekažnjeno gađa jermenski Su-25 (jurišni avioni ne mogu sami da se brane) da je S-300 bio uz granicu Katabaha.

Konflikt se, u svakom slučaju, zaoštrava i potencijalno internacionalizuje.

Stalni  predstavnik Jermenije pri ODKB Viktor Bijagov izjavio je da Azerbejdžan ugrožava celovitost   i suverenitet njegove zemlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here