Home TEMA DANA Policija će nam upadati u kuće bez naloga, pretresati bez svedoka po...

Policija će nam upadati u kuće bez naloga, pretresati bez svedoka po novom zakonu!

617
0
SHARE

Pet razloga pod kojima je, čak i prema ZKP dozvoljen upad bez naredbe suda, jesu sledeći: uz saglasnost vlasnika, ako neko zove u pomoć, radi neposrednog hapšenja izvršioca krivičnog dela, radi izvršenja odluke suda o pritvaranju ili dovođenju okrivljenog i poslednji, radi otklanjanja neposredne i ozbiljne opasnosti po ljude i imovinu.

Podsetimo, o spornom nacrtu Zakona u unutrašnjim poslovima u više navrata se govorilo.

Zbog niza spornih izjava, on je povučen. Bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, sada direktor BIA, izjavio je da je na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića zakon povučen.

Tada je izneo i krajnje nesvakidašnju tvrdnju. Vulin je naveo da je povlačenje tog nacrta njegov lični poraz i da će za to snositi posledice, ali da će nastaviti da se bori za bezbednu Srbiju uprkos „agentima i njihovim finansijerima“.

Inače, pomenuti nacrt izazvao je buru u javnost, a brojne nevladine organizacije i pravni

stručnjaci tvrdili su da se njime zadire u prava građana i da se krši Ustav Srbije. Samo se nije oglašavao Ustavni sud Srbije, pun budžetaša bliskih režimu, koji isključivo primaju platu od naroda da bi vodili računa o tome da li se donose zakoni u skladu sa Ustavom, da li predsednik, premijer, ministri i druge institucije krše Ustav i prava građana.

Najava prekomerne upotrebe sile

Policija bi po novom Zakonu mogla da primeni čak 11 različitih sredstava prinude (palica, fizička snaga, konji, psi…) ukoliko se nakon prvog njihovog upozorenja okupljena grupa građana ne raziđe, a na papiru bi bili pošteđeni samo invalidi, deca mlađa od 14 godina, trudnice i „očigledno bolesni“.

(Nova)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here