Home TEMA DANA Policija će nam upadati u kuće bez naloga, pretresati bez svedoka po...

Policija će nam upadati u kuće bez naloga, pretresati bez svedoka po novom zakonu!

602
0
SHARE

Novi ministar policije Bratislav Gašić samo je nastavio ono što je započeo bivši ministar Aleksandar Vulin, u cilju da kroz novi Zakon o MUP provuku niz protivustavnih i spornih odredbi kojima se, u najmanju ruku, krše prava građana.

Među njima je i ona koja dozvoljava režimskoj policaji da bez naredbe suda upada u kuće i stanove koga želi pod izgovorom „izvršenja policijskih zadataka“, a takođe, i da oni svojevoljno procenjuju da li postoji ikakav osnov i povod za takvu „akciju“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zakazalo je tri termina za javne rasprave o tekstu nacrta novog Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim su planirane izmene postojećeg Zakona o policiji.

Iako je predsednik Aleksandar Vučić na sva zvona najavio da se povlači sporni zakon zbog niza protivustavnih odredbi, to se očigledno neće desiti i još jednom je slagao javnost.

Na mala vrata, sporni zakon se ponovo našao u žiži javnosti.

U najnovijem nacrtu Zakona planira se legalizacija „naprednog softvera za praćenje i identifikaciju“, što bi značilo da policija u svakom trenutku može da prati koga god poželi,

da proverava s kim se ko i gde sastaje, što direktno ugrožava bezbednost građana, njihovo pravo na privatnost i slobodno kretanje garantovane Ustavom i konvencijom Ujedinjenih nacija.

Ono što je novina, jeste to što se sada svakom policajcu daju odrešene ruke da postupa kao svaki okupator – sam procenjuje da li će da upadne na privatni posed bez ikakvih pravnih osnova pošto je taj čin do sada bio detaljno regulisan ZKP koji je jasno određivao kada je moguće takav upad.

Još problematičnije je što se policajcima, po istoj osnovi slobodnog utiska, dozvoljava da

rade šta hoće u stanu pošto samostalno procene da li ima potrebe za pretresom, a sve što rade će po novom Zakonu da rade – bez prisustva svedoka!?!

Poslednji put je to bilo „omogućeno“ nacistima tokom okupacije Beograda i Srbije za vreme Drugog svetskog rata.

“Imali smo do sada tačno određeno pod kojim uslovima je moguće da policija, bez naredbe suda, upada u nečiji stan ili kuću. Sada se ova odredba proširuje na to policajci mogu da uđu i vrše pretres za potrebe izvršenja policijskog zadatka. Šta znači to za

potrebe policijskog zadatka? Da li to znači da policajac koji reguliše javni red i mir na ulici može odjednom da odluči da uđe u nečiju kući i vrši pretres jer je procenio da postoji osnov sumnje da je to neophodno radi izvršenja policijskog zadatka? Na ovaj način otvara se prostor za mnoge zloupotrebe”, kaže izvor Nove.

Milan Dumanović, potpredsednik Novog policijsko-sindikalnog saveza, kaže za Novu da bi bilo možda i najbolje da se sporni član 92., a kojim se proširuju ovlašćenja, u potpunosti izbriše, zato što nema potrebe za njim, jer je u prethodnom članu sve navedeno.

„U krajnjem slučaju, treba dodati na kraju stava Zakona o MUP uslove iz Zakona o

krivičnom postupku (ZKP) kojima je tačno navedeno pet razloga zbog kojih policija može da uđe u nečiji stan bez naloga. Tako bi se izbegle neprijatne situacije i za građane i za policajce, jer se može dogoditi da upravo ti policajci koji ulaze u stan bez sudskog naloga odgovaraju za to“, kaže Dumanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here