Home TEMA DANA POKRENUTI NAJVEĆI NATO MANEVRI U ISTORIJI BALTIKA- POČELA OPERACIJA „JEŽ“!

POKRENUTI NAJVEĆI NATO MANEVRI U ISTORIJI BALTIKA- POČELA OPERACIJA „JEŽ“!

503
0
SHARE

Na sajtu Alijanse navodi se da će Finska i Švedska, kao partneri NATO, učestvovati u nekoliko savezničkih vojnih vežbi.

Finska i Švedska, države koje se spremaju za ulazak u Severnoatlantski savez, učestvuju u vojnim vežbama koje se, uz podršku SAD i Velike Britanije, održavaju na Baltiku.

U Estoniji su juče počeli veliki vojni manevri NATO, jedni od najvećih u istoriji Baltika, koji se u naredne dve nedelje održavaju pod nazivom „Jež 2022“, a u njima učestvuje 15.000 vojnika iz 14 zemalja, uključujući britanske i američke trupe, ali i one iz Finske i Švedske, država koje se spremaju za ulazak u Alijansu.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Uprkos tome što su ove vojne vežbe planirane mnogo pre nego što je započeo rat u Ukrajini, one će biti održane u trenutku značajno većih tenzija između NATO i Moskve, pogotovo zbog najavljenog prijema Helsinkija i Stokholma u Severnoatlantski savez.

BBC navodi da su ovi manevri veoma simbolični za baltičke države u kontekstu rata u Ukrajini jer imaju za cilj da testiraju sposobnost tih zemalja članica NATO da odgovore na sličan upad neprijateljskih snaga.

Na sajtu Alijanse navodi se da će Finska i Švedska, kao partneri NATO, učestvovati u nekoliko savezničkih vojnih vežbi tokom narednih nedelja.

U Finskoj se već održavaju manevri „Strela 2022“, na kojima, pored domaćih trupa, vežbaju i vojnici SAD, Velike Britanije, Estonije i Letonije. I „Jež 2022“ i „Strela 2022“ održavaju se na području koje je nešto više od 300 kilometara udaljeno od ruskog grada Sankt Peterburga, rodnog grada predsednika Vladimira Putina.

NATO, pored ovih manevara tokom ovog i narednog meseca, sprovodi još sedam vojnih vežbi, koje dosežu sve do zapadnog Balkana. U dve najveće od njih, „Branilac Evrope“ i „Hitar odgovor“, učestvuje oko 18.000 vojnika iz 20 zemalja.

One se u odvijaju u Poljskoj i još osam država, uključujući i Severnu Makedoniju.

Oana Lungesku, portparolka NATO, izjavila je da ovakve vežbe pokazuju snagu NATO, koji je spreman da zaštiti države članice Alijanse od bilo koje pretnje.

Putin: Širenje NATO na Finsku i Švedsku zahteva reakciju Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da Rusija nema problema s Finskom i Švedskom, ali da bi širenje vojne infrastrukture na njihove teritorije zahtevalo reakciju Moskve.

On je na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Moskvi rekao da je širenje NATO problem za Rusiju i da treba pažljivo razmotriti planove Alijanse, predvođene Amerikom, da poveća globalni uticaj.

Ruske iskander rakete na putu ka finskoj granici?

Britanski Dejli mejl objavio je snimak sa ruskih društvenih mreža gde osoba koja je napravila klip tvrdi da je Rusija počela da premešta rakete iskander, koje mogu da ponesu nuklearne bojeve glave, ka granici s Finskom samo dan nakon što su vlasti te zemlje zvanično najavile podnošenje zahteva za prijem u NATO.

Snimak je navodno načinjen na auto-putu za Viborg, ruski grad koji se nalazi na oko 50 kilometara od finske granice.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here