Home AKTUELNO Putin: EU se odricanjem od ruskih energenata odlučila za sopstveno ekonomsko samoubistvo

Putin: EU se odricanjem od ruskih energenata odlučila za sopstveno ekonomsko samoubistvo

376
0
SHARE

EVROPSKA unija, odbijajući naše energente, odlučila se za sopstveno ekonomsko samoubistvo, rekao je Vladimir Putin na skupu o situaciji u ruskom naftnom sektoru.

„Danas vidimo da iz apsolutno političkih razloga, zbog sopstvenih ambicija i pod pritiskom američkog gospodara, evropske zemlje uvode sve više novih sankcija tržištima nafte i gasa. <…> Zajedno sa ruskim energetskim resursima iz Evrope će nestati mogućnost povećanja ekonomske aktivnosti. Takav ekonomski autodafe je samoubistvo, naravno, i unutrašnja stvar evropskih zemalja.“

Predsednik Rusije održaje savetovanje o trenutnoj situaciji u sektoru nafte i gasa putem video konferencije.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Ukazao je da Evropa dugoročno postaje region sa visokim cenama energenata. A Zapad istovremeno odbija da prizna da su upravo uvedene sankcije dovele do rasta inflacije i pokušava da pronađe krivca „na strani“.

Putin je naglasio da će se Rusija ponašati deluje pragmatično i polaziti od sopstvenih interesa:

„Država <…> će učiniti sve što zavisi od nas da stvori uslove za promenu modela poslovanja kompanija – da unapredi logističke sposobnosti, da obezbedi sistem plaćanja u nacionalnim valutama“.

Naveo je da će vlasti povećati dostupnost kredita i usluga osiguranja za naftne kompanije, stimulisati projekte za duboku preradu sirovina i razvoj domaćih tehnologija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here