Home TEMA DANA POČINJE OFANZIVA: TRAMPOV ČOVEK OD POVERENJA HITNO DOLAZI U BEOGRAD

POČINJE OFANZIVA: TRAMPOV ČOVEK OD POVERENJA HITNO DOLAZI U BEOGRAD

782
0
SHARE

Predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da za koji dan očekuje važnu posetu Beogradu koja se tiče Kosova i Metohije.

On nije želeo da otkriva o kom stranom zvaničniku je reč, ali se iz diplomatskih izvora saznaje da se radi upravo o specijalnom izaslaniku Donalda Trampa za razgovore Beograda i Prištine.

Iako je dolazak Grenela i ranije bio planiran, ali bez navođenja tačnog datuma, ubrzala ga je nemačka mina kojom je onemogućen razgovor u Beloj kući, zakazan za 27. jun. On ovde dolazi po dogovoru s Trampom i preneće i njegovu poruku Vučiću.

– Objavljivanje optužnice protiv Hašima Tačija, iza čega stoji direktno Angela Merkel, jeste otkazalo susret predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, ali je i nateralo Grenela da ubaci u petu brzinu. Ovaj njegov potez, dolazak u Srbiju, direktan je kontraodgovor nemačkom – navodi Nemanja Starović, diplomata.

Prema saznanjima, Grenel, čovek od najvećeg Trampovog poverenja, odlučan je da kao dominantan nametne svoj ekonomski pristup kosovskom problemu, za razliku od EU, koja politička pitanja vidi kao primarna.

onoga što se zasad može čuti, njegov dolazak biće zvanično objavljen do kraja sedmice (najverovatnije će, kako to inače čini, to saopštiti na Tviteru), a onda će biti saopštena i agenda.

– Jasno je da su političke teme nezaobilazne, međutim, Grenel očigledno voli da se kreće po čvršćem, ne klizavom, terenu i zato će nastaviti sa konkretnim ekonomskim inicijativama – poručuje diplomata.

Kako ocenjuje Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, Trampova administracija je mnogo uložila u pregovore Beograda i Prištine i neće odustati od vodeće uloge.

– Aktuelna predsednička administracija SAD, oličena u specijalnom izaslaniku Grenelu, uložila je suviše mnogo političkog kapitala kako bi se uklonile prepreke nastavku dijaloga Beograda i Prištine da bi sada odustala od vodeće uloge u tom procesu.

Ričard Grenel, koristeći sve raspoložive metode pritiska, od ekonomskih sankcija pa do skoro otvorene pretnje povlačenjem američkih trupa sa Kosmeta, oborio je čak dve vlade u Prištini i sigurno je da će istrajati u nameri da svom šefu Donaldu Trampu obezbedi preko potrebnu ulogu mirotvorca uoči veoma neizvesnih predsedničkih izbora u novembru – kaže Starović.

Navodeći konstruktivnost američke administracije kad je reč o pregovorima Beograda i Prištine, kojoj suprotstavlja rigidnost nemačke, Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ukazuje na to da ne čudi što Srbija u Grenelu vidi ozbiljnog partnera.

– Mislim da se nemačka diplomatija svojim rigidnim pristupom zaista opredelila za jednu stranu, a to je albanska strana. To ne služi na čast ni Nemačkoj ni svemu onome što Srbija radi u saradnji sa Nemačkom, a to su zajednički projekti, ekonomija – zaključuje Miletić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here